Служители от музея, галерията и библиотеката искат минимум 50% увеличение на средната работна заплата
Служители от музея, галерията и библиотеката искат минимум 50% увеличение на средната работна заплата / Дарик Сливен
Служители от музея, галерията и библиотеката искат минимум 50% увеличение на редната работна заплата
82887
Служители от музея, галерията и библиотеката искат минимум 50% увеличение на редната работна заплата
  • Служители от музея, галерията и библиотеката искат минимум 50% увеличение на редната работна заплата

Работещите в Регионален исторически музей, Художествена галерия „Димитър Добрович" и библиотека „Зора" в Сливен внесоха протестна декларация до областния управител Димитър Сяров.

Днес те се включи в националния протест на музеите, галериите и библиотеките под надслов " Животът ни трябва да се промени". Те настояват да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството.

Служителите искат още да бъде увеличена средната работна заплата в сектора, минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България. Те изразиха възмущение изразиха и от факта, че по-голямата част от уредниците, които имат над 20 години трудов стаж получават между 550 и 600 лв. месечна заплата.

Чуйте подробностите от Веселина Янакиева, председател на синдиката на работещите служители в Регионален исторически музей Сливен към КНСБ