Как се съобщава новина за суициден опит?
Как се съобщава новина за суициден опит? / ThinkStock/Getty Images

При поднасянето на новини, съдържащи информация за суицидни опити, трябва да се подхожда с особено внимание от страна на медиите, за да не се стига до последващи имитационни събития. За проблема трябва да се говори, но по подходящ начин, смятат психолозите Светла Иванова и Милена Томова от фондация „Суицидопревенция“.

Когато новините за самоубийства се поднасят неправилно, има риск да се отключи така нареченият „Ефект на Вертер“. Суицидните опити на популярни хора могат да бъдат плагиатствани от техни почитатели, които се идентифицират с тях. По-склонни към имитационно поведение са младите, както и пациенти с депресия.

Съществува и т. нар. „Ефект на Папагено“ - самоубийствената криза да бъде преодоляна с помощта на приятел. При поднасянето на вест за суицидни опити трябва да се включват и защитни фактори, да се дава препратка към услуга за подкрепа. Не бива да се забравя, че зад самоубийството никога не стои само една причина, обясни Светла Иванова.

При отразяване на подобни събития трябва да се взима под внимание и състоянието на близките, които са загубили скъп човек. Те изпитват смесица от чувства като срам, вина, обърканост и не е изключено също да разработят суицидно поведение. За да се избегне „Ефекта на Вертер“, новините не бива да се поставят на водещо и видно място, както и заглавието да съдържа думата „самоубийство“. Суицидните опити не бива да бъдат окачествявани като „успешни“ или „неуспешни“, а като „смъртоносни“ и „несмъртоносни“. Не трябва да се описват начинът и мястото на инцидента, както и да се публикуват снимки с такива данни, обясняват специалистите.

Никога не се знае дали един суициден опит, започнал като бутафорен, ще приключи със смърт, затова трябва да се обръща внимание на всяко посегателство, категорични са психолозите.