НАП Добрич:  Спестете данъци чрез дарения
НАП Добрич: Спестете данъци чрез дарения / netinfo

Добруджанци, които са правили дарения през тази година или направят такива до края на декември, могат да намалят законно данъците си, които трябва да платят през 2016 година. Те могат да намалят с до 65%  данъчната си основа, ако са изпълнени определени условия, съобщават от НАП-Добрич.

С до 15% може да се намалят данъчните основи при направени дарение за културата или с до 50 на сто при дарение в полза на фондовете за асистирана репродукция или за лечение на деца. Даренията в полза на детски ясли, градини, училища и други образователни институции също могат да намалят данъчната основа и данъка, включително в случаите, когато са направени в натура. Ограничението е, че тези дарения могат да са на стойност не по-висока от 5% от данъчната основа за съответната година и са придружени с документи, доказващи дарението. Данъчните суми могат да се намалят законно и с направените през изминалата година вноски по застраховки „Живот”, както и със закупуване на осигурителен стаж и др.

Важно е да се знае, че общият размер на данъчното облекчение за дарения не може да превишава 65 на сто от сумата от годишните данъчни основи. Към годишната данъчна декларация, която физическите лица ще подадат през данъчната кампания на 2016 година, се прилагат копия на документи, удостоверяващи статута на лицето и че предметът на дарението е получен.

През последните няколко години средно  1200 добруджанци  се възползват от данъчните облекчения, предоставени от НАП, и са заплатили по-малко данъци. Това са лица, направили дарения, лица с временна нетрудоспособност и млади семейства, закупили жилища с ипотечен кредит.

Повече информация за намаляване на данъчните основи чрез дарения може да се намери на електронната страница на НАП - nap.bg. Допълнителна информация за облекченията при дарения може да се получи и на  телефон 0700 18 700.