Световният шампион Захари Дамянов от 20 години тренирал карате
Световният шампион Захари Дамянов от 20 години тренирал карате / снимка: личен архив

Захари Дамянов, който стана световен шампион по карате киокушин, от 20 години се е занимавал с този спорт. Роден на 5-ти Ноември 1985 в гр. Варна. Възпитаник е на СК" ИЧИ ГЕКИ ВАРНА" с треньор Световния Шампион Шихан Емил Костов. Захари е многократен национален Шампион, 4-рикратен Европейски Шампион и 4-рикратен Шампион на Америка.
Припомняме, че Захари Дамянов завоюва на 22-ри Ноември 2015г. в Токио (Япония), Световната Титла на без-категории, което е върхът в Киокушин карате!

Това Световно Първенство се организира веднъж на 4-ри години и представлява Олимпиада в Света на карате Киокушинкай. Само 192 състезатели се допускат да вземат участие. Те минават през няколко квалификации, за да получат квота. Един сред тях бе Захари, който безапелационно спечели Световната титла на това тридневно съревнование, побеждавайки убедително в осем срещи в редовното време.

Първият ден Захари елиминира представител на Бразилия, вторият ден двама състезатели съответно на Полша и Русия, а в третия финален ден, в който от 192-ма остават само най-квалитетните 32-ма състезатели, Дамянов победи петима съперника 2-ма от Япония, 2-ма от Русия и един от Франция.

Учителят на Захари Шихан Емил Костов бе сред главните рефери на 11-тото Световно Първенство на без-категории.