Лясковски математици завоюваха медали от престижно състезание
Лясковски математици завоюваха медали от престижно състезание / снимка: Пресцентър - Община Лясковец

Лясковски математици се впуснаха в Международното състезание “Математика без граници”. 36 възпитаници на СОУ “Максим Райкович”, от първи до седми клас, се включиха в престижната надпревара и успяха да се преборят за злато, бронз и три сребърни медала. Това бе поредният есенен кръг на математическото съревнование, в който участваха над 14 хиляди деца на възраст от 8 до 18 години от общо 25 държави от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка.

Състезанието се провежда на три етапа – есенен, зимен и пролетен, като децата решават задачите онлайн. Учениците, събрали най-голям брой точки в два от трите кръга, се допускат до участие във финалния кръг, а тази година той ще се проведе от 1 до 3 юли в Несебър. Тестът се състои от 20 логически задачи, подходящи за възрастта на учениците и съобразени с учебното съдържание в различните държави за един астрономически час.

Тестовете са изготвени от международен екип от специалисти. Показателите при класиране са брой решени задачи, брой решени задачи със свободен отговор и време за работа. 4% от участниците получават златен медал и по 8%  сребърен и бронзов. Със златен медал е Йоана Петрова от втори клас, сребро получават четвъртокласника Делян Бойчев и седмокласниците Станислав Йорданов и Тонислав Събев, а бронза заслужи Иван Колев от четвърти клас.

Директорът на училището Даниела Арабаджиева поздрави най-добрите математици на СОУ „М. Райкович”, както и техните учители и им пожела още нови успехи в следващите кръгове. На всички бяха връчени сертификати за успешното представяне, а петимата най-добри получиха своите медали.