Пловдив се готви за Дефиле на младото вино
Пловдив се готви за Дефиле на младото вино / Виктор Кадири

26 винопроизводители от цялата страна ще се включат в 7-мото издание на фестивала „Дефиле на младото вино“. То ще се проведе в последната седмица на ноември в Пловдив. Тази година младите вина ще бъдат представени на 12 емблематични места в Стария град, сред които къщи, ресторанти и открити площи. В някои от обектите ще има и специално приготвена храна за дегустациите.

Тазгодишното издание ще бъде официално открито в петък – 27.11.2015г. с традиционното Дионисиево шествие, което ще тръгне от площада пред сградата на Община Пловдив под съпровода на ансамбъл „Тракия“.

Празниците, посветени на виното обаче, ще започнат няколко дни по-рано, когато ще бъде открита културната програма, предшестваща дегустациите наречена „Дни на младото вино“. От 23-ти ноември ще бъдат представени различни спектакли, танцови атракции и лекции, посветени на събитието.

За първи път ще се организира и винен тур с музика на живо, по време на който в различни клубове в Пловдив ще могат да се дегустират вина под съпровода на специално разработен за събитието джаз репертоар с фолклорни елементи, изпълнявани на китара и гъдулка.

Акцент в програмата за тази година ще е и специално създаденият за фестивала спектакъл на огъня и танца „Легенди за виното“. Той ще може да се види на 26-ти ноември на Римския стадион. На 28-ми ноември пък по време на вечерта на майсторите на виното ще бъдат наградени най-добрите млади вина.

Тазгодишното издание на фестивала е включено и в програмата на участниците в 7-мата Международна среща на туроператорите, която ще се проведе по същото време в града.