Ден на отворени врати в ДКЦ I, предлагат отстъпка в цената за мамография
Ден на отворени врати в ДКЦ I, предлагат отстъпка в цената за мамография / DarikNews.bg, архив

Ден на отворени врати в сектор „Образна диагностика” организира на 24 ноември Диагностично консултативният център във Велико Търново (ДКЦ I). Инициативата ще тече от 10:00 до 12:00 часа. Едновременно с това се предоставя 50% отстъпка в цената за мамография на две гърди, в две проекции от 23 ноември до 4 декември. Реалната цена на изследването е 40 лв., т.е. спестяват се 20 лв. Необходимо е предварително записване на тел. 062/62 19 60, съобщават от ДКЦ І.

Денят на отворени врати и двуседмичната кампания за 50% отстъпка в цената на изследването за ранна диагностика на рака на гърдата са две събития, подчинени на желанието на ръководството и специалистите в ДКЦ I да подпомогнат борбата с една коварна болест, каквато е ракът на гърдата. Болестта застрашава всяка десета българка и това може да е Вашата любима, майка или сестра, но диагностицирана навреме тя е непълно лечима.

Мамографията е единственият в света сертифициран метод за ранна диагностика на рака на гърдата при жени над 40-годишна възраст. Този образен метод, при който се използва изключително ниска доза рентгеново лъчение, визуализира тъканите на млечната жлеза. Затова е най-разпространеният метод за диагностика на заболяванията на гърдата, с който може да се открие евентуален проблема и без видими оплаквания или промени в млечната жлеза.

Рентгенолозите в сектор „Образна диагностика” в  ДКЦ I – В. Търново са уважавани и добре подготвени специалисти, както и подпомагащите ги в дейността им рентгенови лаборанти и медицински сестри. Лекарите и останалият медицински персонал, ангажиран в Деня на отворени врати и кампанията за ранно откриване рака на гърдата няма да получат заплащане за труда си, в знак на съпричастност с жените, които вече са развили болестта.

Практиката на отворени врати не е много популярна в България, но е обичайна по света и се смята за най-естествен начин за избор на хората. Денят на отворените врати в сектор „Образна диагностика” в ДКЦ I – В. Търново цели да предостави възможност за информиран избор на жените които се колебаят или изпитват страх от мамографското изследване. Въпреки това всяка жена след 40-годишна възраст трябва ежегодно или поне веднъж на две години да прави мамография на млечните си жлези.