Почитат жертвите от катастрофи в Смолянско
Почитат жертвите от катастрофи в Смолянско / Дарик архив

С провеждане на панахиди, звучене на сирени и поднасяне на цветя на пешеходни пътеки, ОД МВР – Смолян отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Мероприятията ще се проведат днес, като в храмовете ще бъде проведена панахида за възпоменание на жертвите, а точно в 11.00 ч. в цялата смолянска област ще бъдат задействани сирените на оповестителната система за тревога за една минута, в памет на жертвите при пътнотранспортни произшествия, като ще се поставят и цветя на пешеходни пътеки.

От началото на годината до края на месец септември в страната са регистрирани 5460 тежки пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 520 и са ранени 6804, от които 5059 леко и 1745 тежко ранени граждани. В сравнение със същия период на миналата, тази година тежките катастрофи са повече със 190, загиналите са повече с 22, а ранените са повече с 302.

 

На 15 ноември 2015 г. по идея на Генералната асамблея на ООН се отбелязва Световния ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. На тази дата се почита паметта на хората, загинали по пътищата на страната ни. На този ден с дълбока почит изказваме благодарност към лекарите, полицаите, пожарникарите, към всички, за които всеки ден се осмисля от спасен живот или подадена ръка за помощ на пострадал от пътнотранспортно произшествие.