Около 300 дка смесена гора изгоряха край Смолян
Около 300 дка смесена гора изгоряха край Смолян / dariknews.bg/архив
Около 300 дка смесена гора изгоряха край Смолян
82724
Около 300 дка смесена гора изгоряха край Смолян
  • Около 300 дка смесена гора изгоряха край Смолян

Около 300 дка смесена гора са засегнати при пожара, който лумна вчера следобед над Смолян. Над 200 пожарникари, доброволци, военни, служители от общината, горски и ловци, както и два военни хеликоптера Ми-17 участваха в потушаването на огъня. Тази сутрин обстановката е сравнително спокойна, според Симеон Цървуланов – директор на ОД „Пожарна безопасност и защита на населението”-Смолян.

„Има отделни огнища, които горят в момента, но те са в границите на пожара и няма разпространение. Снощи на няколко пъти се налагаше да се влиза в огнището, тъй като огънят отново тръгваше да гори застрашително. За последно се наложи на момчетата да влизат в пожара около полунощ. В момента разпределяме наново хората за обхождане на пожара и преценка на ситуацията“, коментира още Цървуланов.

Според него големият проблем е, че пожарът е в трудно достъпна местност. До него няма достъп с пожарна техника и се гаси с подръчни средства. Бедственото положение в Смолян остава. От Кризисния щаб се надяват днес стихията да бъде изцяло овладяна. В момента пожарът гори в ниското, като няма големи пламъци, както беше вчера. Проблем е гъстият облак от пушек, който се е настанил трайно над част от Смолян.

Пожарът пламна вчера към 15 часа, като за броени минути обхвана десетки декари гора. Пламъците обхванаха района над старата пожарна в кв.Райково. Съществуваше реална опасност огънят да достигне до намиращата се в близост подстанция, както и до селата Писаница и Хасовица. Цялата налична техника беше мобилизирана. В община Смолян заработи веднага Кризисния щаб. Благодарение на бързата реакция, първият военен хеликоптер пристигна на място на 40-тата минута след обявяването на бедственото положение, за да окаже съдействие на екипите при гасенето. След това на помощ дойде още един хеликоптер.

Предполагаемите причини, които се коментират на този етап, за пожара са Китайски фенер или късо съединение на електропровод.