8-годишна русенка с бронз от световното по шах
8-годишна русенка с бронз от световното по шах / netinfo

Знаме на Община Русе, което да развява при бъдещи победи, връчи днес кметът Пламен Стоилов на 8-годишната шахматистка Диляна Иванова. Второкласничката от СОУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ“ и състезател на клуб „Пристис“-Русе спечели бронзов медал на Световното първенство по шах за младежи и девойки в Порто Карас, Гърция. Диляна Иванова се състезава във възрастова група до 8 години.

На пресконференция в Заседателна зала на Община Русе, кметът Пламен Стоилов я поздрави за успеха и й подари огромен букет цветя. „Няма по хубав повод от този да поздравиш едно дете, което е станало голям шампион“, заяви Стоилов. По думите му, децата трябва да спортуват от малки, а ние, като русенци сме пристрастни към шахмата, благодарение на Веско Топалов. Стоилов пожела на клуба да си възвърне позициите в елитния спорт със състезатели като Диляна.

Майката на шампионката – Елица Иванова, разказа, че дъщеря й играе шахмат през последните три години. Първият шах го донесъл Дядо Коледа и след това страстта към победата била тази, която накарала Диляна да продължи да се занимава активно с този спорт.

Добри думи за детето казаха още нейните треньори Ростислав Раев и Петко Атанасов, както и директорката на СОУЕЕ - Добромира Николова.

С този бронзов медал Диляна Иванова спечели квота за участие на следващото световно първенство, което ще се проведе през 2016-а в Грузия.

8-годишна русенка с бронз от световното по шах
netinfo