Издигат кандидатурата на председателя на БАН за президент
Издигат кандидатурата на председателя на БАН за президент / снимка: БГНЕС, архив

Ден след скандалното посещение на Вселенския патриарх Вартоломей, Инициативен комитет номинира председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров за президент на страната. Посещението на Вартоломей у нас е по покана именно на акад. Воденичаров. Членовете на Инициативния комитет са категорични, че между двете събития няма връзка. Повечето от тях отклониха въпросите на журналистите за поставените от Вартоломей искания и подчертаха, че Вселенският патриарх не се е подписал в подписката за акад. Воденичаров.

Акад. Георги Марков, който също е в Инициативния комитет, каза, че претенциите на Вартоломей са неоснователни, че въпросът е уреден между българската и гръцката държава още през 1964 година с договор и че исканите реликви са български и ще останат в нашата страна.

Литаратуроведът проф. Валери Стефанов обясни, че подписката в подкрепа на президентската кандидатура на акад. Стефан Воденичаров е започнала на 15 септември, като идеята е била номинацията да бъде представена в Деня на народните будители - 1 ноември, но заради втория тур на местните избори, представянето е отложено.

„Никакви връзки с посещението на Вселенския патриарх в България и номинацията на акад. Воденичаров не могат да бъдат правени. Те просто не съществуват. Това, че той получава „доктор хонорис кауза" на БАН е нещо, което в никакъв случай не може да бъде отнесено като негатив към акад. Воденичаров. Мисля, че кандидатурата, която в момента издигаме, не бива да бъде деградирана до дебат относно исканията на вселенския патриарх. Вселенският патриарх Вартоломей не е подписал нашата подписка", каза Стефанов.

Историкът акд. Георги Марков заяви категорично, че реликвите, които Вартоломей иска да бъдат върнати на Северна Гърция са български. „Тези искания не са от днес или от миналата година. Още преди няколко години, когато дойде гръцкият президент, той също поиска тези ръкописи, реликви. Ние тогава обяснихме, че до 1913 година това са български манастири, черкви, училища, читалища. Около 350 училища са закрити от гърците. И това са български реликви. Но понеже въпросът е уреден още през 1964 година с договор между двете държави, тогава гръцката държава явно е помолила Вселенския патриарх той да опита, но ние си оставаме на същата позиция - това са български реликви", каза акад. Марков.

Според проф. Валери Стефанов посещението на Вселенския патриарх не трябва да хвърля сянка върху кандидатурата на акад. Стефан Воденичаров за държавен глава.
„Номинираме патриот, който бъдете уверени, ще отстоява каузата както на българската държава, така и на българската нация, история и идентичност. Посещението на Вартоломей не е Вартоломеевата нощ на българската идентичност. Бъдете уверени в това. Нито е Валпургиевата нощ. Недейте така катастрофично да гледате на някакво фрагментарно изказване и някаква необоснована претенция. Няма катастрофизъм", каза Стефанов.

От Инициативния комитет казаха, че номинират само президент и опровергаха информациите, че Ренета Инджова ще е кандидат за вицепрезидент на акад. Стефан Воденичаров. Като преимущество на акад. Воденичаров те изтъкнаха неговия авторитет като учен и това, че е безпартиен.