Парламентът иска отговори от ръководството на МВР за протестите
Парламентът иска отговори от ръководството на МВР за протестите / снимка: БГНЕС, архив

Полицейските протести от миналата седмица ще са обект на изслушването на политическото и професионалното ръководство на МВР от парламентарната комисия по вътрешна сигурност. Заседанието е насрочено за днес от 15:00 ч. в зала 232 на бившия Партиен дом.

Председател на вътрешната комисия на Народното събрание е депутатът от ДСБ Атанас Атанасов. Той бе освиркан и изгонен от протеста на служители на МВР, които миналата седмица бяха блокирали движението между парламента и храм-паметника "Свети Александър Невски". Според правилника на НС заседание на комисиите се свикват по инициатива на председателя й или на една трета от членовете й.

Депутатите ще изискат актуална информация за последните решения на ръководството на МВР да оттегли предложенията за намаляване на привилегиите на служителите от ведомството. До отказа на управляващите се стигна след серията протести, като най-големият бе в неделя в столицата, припомня БГНЕС.

На въпросите на народните представители се очаква да отговарят вътрешният министър Румяна Бъчварова, заместниците й, както и главният секретар на МВР Георги Костов.

По информация на Бъчварова само за броени дни 500 служители на МВР са подали рапорти за напускане. Основният им мотив бил идеите за реформа, които управляващите се опитаха да прокарат през заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2016-та година.

Служителите от сектор "Сигурност", към които освен работещите в МВР, влизат военните и ангажираните със съдебната охрана и надзирателите, които са към Министерство на правосъдието, се заканиха да протестират отново в четвъртък.

Заседанието на Вътрешната комисия на НС ще се проведе след Консултативния съвет по национална сигурност, който президентът Росен Плевнелиев свиква след няколкомесечни призиви от страна на опозицията. Насрочването на КСНС при държавния глава стана преди избухването на масовите полицейски бунтове от миналата седмица.

Очакванията са, че освен кризата в Близкия изток, безпрецедентния за Европа миграционен натиск и модернизацията на Българската армия, в дискусията голямо внимание да бъде отделено и на напрежението в сектор "Сигурност".