Една от черните кутии на разбилия се в Египет самолет е повредена
Една от черните кутии на разбилия се в Египет самолет е повредена / снимка: БГНЕС, архив

Министерството на гражданската авиация съобщи днес, че разследващите са извадили и валидирали съдържанието на записващото устройство за данните на полета - една от двете т.нар. черни кутии на руския самолет, който се разби в Египет, предаде Ройтерс.

Дронове се включиха в разследването на самолетната катастрофа в Синай

В съобщението обаче беше уточнено, че втората черна кутия, която съдържа записващото устройство на гласовете в пилотската кабина (cockpit voice recorder, CVR) е частично повредено и е необходима много работа, за да се извлекат данните от нея.

„Следователно, по-нататъшни коментари по записващото устройство на гласовете от пилотската кабина не може да се правят. Изследването на отломки на мястото на катастрофата продължава”, заявиха министерството.

Междувременно във Великобритания се появи коментар, че руският самолет, който катастрофира в Египет тази седмица след излитането си от Шарм ел Шейх, може би е свален от взривно устройство, предаде Ройтерс.

„Докато разследването все още продължава, не можем да кажем категорично защо е катастрофирал руският самолет”, заяви канцеларията на премиера Дейвид Камерън. „Но докато се появяваше все повече информация, започнахме да се опасяваме, че самолетът може действително да е бил свален с взривно устройство”, се казва в изявлението.

Руският самолет се разби на 31 октомври на египетския Синайски полуостров. В него имаше 217 пътници и седем души екипаж.

Източник: БТА