Меч на Наполеон продаден на търг за 4,8 милиона евро
Меч на Наполеон продаден на търг за 4,8 милиона евро / netinfo

Меч, носен от бъдещия френски император Наполеон Първи в битката при Маренго, Италия, през юни 1800 г., бе продаден за 4,8 милиона евро на търг във Фонтенбло край Париж, предаде Франс прес.

Това е рекордна сума, платена за императорски сувенир и за оръжие, съобщиха организаторите на търга.

Императорският меч бе купен за 4 811 754 евро от потомък на семейството на брата на Наполеон - Жером, уточни пред АФП експерт от търга, който се състоя в аукционната къща "Озна" във Фонтенбло, южно от Париж.

Мечът, регистриран като историческа вещ, бе оценен преди търга за 1,2-1,5 милиона евро. Той бил подарен на Наполеон от брат му Жером, бъдещ крал на Вестфалия. Той е бил съхраняван в колекцията на принц Виктор Наполеон и досега не е напускал семейството на императора.

Мечът, дълъг 97 см, е изработен от Версайското оръжейно ателие по проект на Никола Ноел Буте. Има дървена ножница, покрита с кожа. Острието му е извито, от дамаска стомана, вероятно от Золинген. Целият е гравиран с офорти. Дръжката му е овална и завършва със златна глава на Юпитер. На ножницата със златна украса е гравиран надпис: "Меч на Наполеон Велики в битката при Маренго".

На 3 юли в аукционната къща "Кристис" в Лондон ще бъде предложено на търг любовно писмо на Наполеон Бонапарт до бъдещата му съпруга Жозефин дьо Боарне, посочва АФП.