Бизнесът срещу драстичния скок на минималната заплата
Бизнесът срещу драстичния скок на минималната заплата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Асоциацията на индустриалния капитал в България подкрепя усилията за данъчна стабилност, ниски нива на данъците и стремежа за по-бърза консолидация, отразени в проектобюджета за 2016 година, но разкритикува повечето пари за сигурност и вътрешен ред.

Председателят на Асоциацията Васил Велев посочи по време на заседанието на Тристранния съвет, че образованието и науката са недофинансирани сектори. По думите на Велев разходите не трябва да са свързани само с нарастване на заплатите, а са необходими повече грижи за техническото образование, природоматематическите науки, включително и да се увеличат парите за държавни стипендии, поради липсата на кадри.

Велев поиска повече пари за националния план по заетостта, които да са за допълнителна квалификация на безработните.

БСК също смята, че е недофинансирана науката и в частност - Българската академия на науките. Позицията беше изразена от заместник-председателя на Камарата Димитър Бранков.

АИКБ не подкрепя прекомерната административна намеса на пазара на труда с драстичния скок на минималната работна заплата и административното покачване на минималните осигурителни доходи, което според Велев ще се отрази в посока забавяне ръста на заетостта.

От АИКБ предвиждат ръст на БВП от 1,3-1,5 на сто. „Ще се радваме, ако сме сбъркали, но последните пет години прогнозите ни се сбъдват, когато са песимистични", коментира председателят на Асоциацията Васил Велев.

От БТПП заявиха, че подкрепят проекта на бюджет за 2016 година и го намират за по-добър от този за 2015 година. Работодателската организация подкрепя и увеличението на минималната работна заплата и минималните осигурителни доходи за 2016 година.

Източник: БТА