Мръсно ли е значението на думата бъзикам?
Мръсно ли е значението на думата бъзикам? / Форум Филм България
Мръсно ли е значението на думата бъзикам?
82570
Мръсно ли е значението на думата бъзикам?
  • Мръсно ли е значението на думата бъзикам?

Учителката на сина ми казала на децата в училище, че думата бъзикам е мръсна, означавала да си бъркаш на едно определено място, където, нека кажем, слънцето не огрява. Вярно ли е и как тази мръсна дума е попаднала в езика ни?

Темата е много интересна. В нея има два пласта - лингвистичен и сексуален. Сега ще изясним и двата.

Думата бъзикам не е турска, както си мислите. Тя е с протоиндоирански корен. И макар да нямаме сигурни данни, вероятно е съществувала и преди османското нашествие. На персийски, както и на хинди-урдо, базу е ръка. Бъзикам означава работя с ръка, пипам, докосвам. Сравнете го със славянския му вариант-ръчкам, докосвам с ръка, побутвам. От рука, ручка, ручкам. Ръчкам обаче, за разлика от бъзикам, няма циничен смисъл. Ръчкането, закачката, дори фейсбук сръчкавенто е вид лека шега. Между другото закачането, задирянето, тоест да одереш някого нежно, също могат да имат сексуален подтекст, но това не означава, че етимологията им е такава. Добавете към това английското poke, еквивалент на фейсбук сръчкването при нас, което също значи да смушкаш, да ръчнеш. Но има и регистриран еротичен подтекст едва от 1902 година.

Да оставим за малко сексуалното. Шегата, закачката в цялата европейска езикова традиция е свързана с някакво минимално физическо действие за привличане на внимание, което може да ти донесе неудобство. Даже почти сигурно носи неудобство. Това е бутане, дърпане, ръчкане, перване, леко одиране. Оттам и шегаджиите се наричат драки. И друг път сме говорили за остротата като евфемизъм за присмех, лек дискомфорт, бодване, жегване. Ето как всяка дума, която по някакъв начин изразява минимално навлизане в личното ти пространство и създаване на дискомфорт, днес може да се употреби в смисъл на шега, закачка, бъзик, сръчкване, щипане, задиряне и така нататък.

Сега да си дойдем пак на секса. Всяка една от тези думи има и сленгов сексуален смисъл, защото привличането на внимание по невинен, но остър начин е вид флирт. Използването на ръка е естествено в сексуалните практики. Но то е все едно да кажем, че щом думата бода, боцкам има сексуален подтекст, то и всичко свързано с убождането е еротика, фройдистко. Твърде фройдистко дори за самия Фройд.

Ето как в разговорния език ръчкането и бъзикането са приели не просто смисъл на шега, закачка, но и на бъркане, при това с пръст, и то в телесно отвърстие. Пълна глупост. Същото можеше да сполети и думата бъркам, пъхам, бутам. Когато смисълът на една дума е замърсен, това не означава,че думата е мръсна. Но бъзикам се употребява днес в доста невинни варианти. Така че можем да кажем, че думата отново е изчистена. И повечето от нас изобщо не влагат в нея сексуален подтекст, още повече пък бъркане с пръст на определено място.

И ако не са някои учителки, които непременно държат да върнат някакъв страничен и привнесен ракурс в една съвсем обикновена дума, тя отдавна да се е завърнала към естественото си значение- бъзикам, докосвам нещо с ръка. Какво е нещото? Изборът си е ваш.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате