Надзорният съвет на НЗОК отхвърли проекта за бюджет за следващата година
Надзорният съвет на НЗОК отхвърли проекта за бюджет за следващата година / снимка: Димитър Панев

Надзорният съвет на Здравната каса отхвърли проекта за бюджет на институцията за следващата година, изготвен от Министерството на финансите. След "драматично" заседание на съвета, което се проведе този следобед, надзорниците отхвърлиха предложените за догодина 3 млрд. 204 млн. лв. и поискаха със 130 млн. лв. повече, за да покрият финансовия дефицит от тази година. Зад това предложение застанаха повечето надзорници, включително и представителите на Министерството на здравеопазването. Срещу идеята за по-големия бюджет се обявиха от НАП, както и от финансовото ведомство.

Причината Надзорният съвет да поиска 130 млн. лв. повече в бюджета на Касата за догодина е, че точно толкова се очаква да е дефицитът в тазгодишния бюджет на институцията и са нужни допълнителни пари, с които той да бъде покрит, информира д-р Станимир Хасърджиев, който представлява пациентите в съвета.

„Драматично заседание на Надзорния съвет на Здравната каса. В първоначания вариант бюджетът беше отхвърлен от Надзорния съвет. Причините да бъде отхвърлен е, че в него не бяха предвидени покриването на сумите, които са дефицит от 2015 г. Те са в размер на 130 млн., като 64 млн. касов дефицит, който се очаква в края на годината и 66 млн. задължения с падеж на Здравната каса към здравноосигурителни фондове", каза Хасърджиев.

Ако бюджетът остане в този си вид, в който е предложен от Финансовото министерство, Касата реално ще започне следващата година със 130 млн. лв. по-малко, тъй като ще покрие разходи от тази година, коментира заместник здравният министър д-р Бойко Пенков.

„Постъпи предложение да се увеличи трансферът от страна на държавата и бюджетът да тръгне към Националния съвет за тристранно сътрудничество и към Министерски съвет. В случая аз подкрепих това предложение. Господин Ананиев и Министерство на финансите категорично възразиха против това предложение, но лично аз съм доволен, защото бюджетът тръгва. Има процедура, то отива за обсъждани и българите действително ще има 130 млн. повече", каза Пенков.

Това обаче все още изобщо не е сигурно, тъй като, за да бъде увеличен със 130 млн. лв. бюджетът на Здравната каса за 2016 година, първо той трябва да бъде одобрен от Министерския съвет, а след това и гласуван в парламента. Ако това не се случи, догодина за пореден път Касата ще има финансови проблеми, категорични са част от надзорниците.