Вълнуват ли се българите в чужбина от изборите и референдума
Вълнуват ли се българите в чужбина от изборите и референдума / снимка: БГНЕС

Акцент в днешния референдум са гласоподавателите от чужбина. В ефира на Дарик българи от различни краища на света коментираха темата.

По официални данни в САЩ живеят почти 300 000 българи, а по неофициални данни - 1 млн. , обясни Иван Кацаров от Чикаго.

„Има много голямо количество българи и особено в Чикаго, има и български вестници. Навсякъде се пише за референдума и това ще улесни нашия живот", допълни той.

В Монреал хората се интересуват от изборите, каза Костадин Каракашев, който живе там.

„Моите приятели се интересуват от избори. Първо, защото майка ми, брат ми, племенницата ми живеят в България и второ, срещу българите в чужбина масовата партийна пропаганда, която се вихри в България, някак си не работи", каза той.

„Надявам се на следващите избори да има по-голям процент гласували, което донякъде ще изтрие платения вот. Ако има по-голям брой гласували, някои партии ще останат извън парламента. На последните избори имаше хора, които заради разстояние не можеха да гласуват. Ако има едно гласуване по интернет, тези хора ще си гласуват от тях", допълни Каракашев.

Малко са българите, които са упражнили своя глас в Солун, това коментира пред Дарик българка, която живее в Гърция. Около 17:00 ч. тя е била едва 55-та в списъка.
„За съжаление на предишните избори имаше много повече хора, налагало се е да чакам на опашка", допълни тя.

Изборният ден в Турция започна в 06:00 ч. сутринта и протича спокойно и без нарушения. Всички секции бяха отворени навреме и в пълен състав. Очакванията за изключително ниска избирателна активност на гласоподавателите се потвърдиха.