Месец на отворените врати в Районния съд в Генерал Тошево
Месец на отворените врати в Районния съд в Генерал Тошево / netinfo

В Районен съд – град Генерал Тошево започна “Месец на отворените врати”, който ще продължи до 20 ноември. Инициативата се провежда по случай предстоящата 30-годишнина от създаването на съдебната институция в община Генерал Тошево и ще премине под мотото “Всички ние с открити лица към вас”.

В рамките на тези дни всички граждани, която проявят интерес, ще могат да посетят съдилището в град Генерал Тошево и да се запознаят по-подробно с неговата история. Освен това хората ще разберат какви са функциите на институцията и с какво може да им бъде полезна тя. Всички могат да се възползват и от предоставената възможност за получаване на конкретна информация, свързана със съдебни казуси и въпроси. Целта на проявата е и да повиши правната култура на гражданите и да спомогне за укрепване на доверието в съдебната система.

От съдебната институция ще запознаят жителите на града с принципа на работа на нашумялото в последно време случайно разпределение на делата в съдилищата в страната.

Учениците от по-горните класове на училищата в града пък ще могат да присъстват на разглеждането на съдебни дела. На 28 октомври децата ще присъстват на открито гражданско дело, на следващия ден – на наказателно. На 30-ти октомври пък, след гледането на делата, учениците ще имат възможността да зададат своите въпроси към съдиите, които не са разбрали по време на съдебните процеси. От Районен съд – град Генерал Тошево ще разяснят на групите от училищата особеностите на етапите на съдебния процес, ролята на съдията, правата и задълженията на участниците в него. При проявено желание от страна на учениците, специално за тях ще бъде организиран симулативен съдебен процес, в който те ще могат да влязат в ролята на съдии, съдебни заседатели, подсъдими и свидетели на дело.

На датата на самата годишнина – 20 ноември, ще има празнична програма, на която с мултимедийна презентация ще бъде представена последната книга на краеведа Илия Кишишев, свързана с историята на съдебната институция в града. Гостите на събитието пък ще могат да разгледат специалната изложба с много интересни снимки на районния съд от неговото построяване до наши дни, която е разположена на първия етаж във фоайето на сградата. Ретроспекцията е подредена със съдействието на Цветелина Христова – директор на Исторически музей – град Генерал Тошево.