48 години наш войник е прикован за легло след нелеп инцидент и битка с бюрокрацията
48 години наш войник е прикован за легло след нелеп инцидент и битка с бюрокрацията / netinfo
48 години наш войник е прикован за легло след нелеп инцидент и битка с бюрокрацията
82419
48 години наш войник е прикован за легло след нелеп инцидент и битка с бюрокрацията
  • 48 години наш войник е прикован за легло след нелеп инцидент и битка с бюрокрацията

48 години български войник е прикован за легло след нелеп инцидент и неравна битка с бюрокрацията. Георги Николов е ранен при катастрофа в казармата през далечната 1967 година. След травмата лекари и военни си прехвърлят случая и днес мъжът живее със сестра си, която се грижи за него.

Лекарите дават надежда, че може да се направи успешна операция в Израел. За това обаче са необходими 50 000 долара, които Георги и сестра му нямат.

Ето и историята отначало.

През 1967 година Георги Николов е войник в поделението в Долни чифлик. Тогава претърпява катастрофа. Камион, управляван от местен партиен секретар, блъска колата, в която пътуват Георги и негови колеги от казармата.

"От един път видях как камионът удря колата, паднах на асфалта, виждам сянката на колата. Капакът ме закачи за врата. Качиха ме на линейката, тя тръгна за Варна, но автобусът не даде път на линейката и линейката се обърна. Изхвръкнах, ударих се в нещо. Качиха ме отново. В болницата като са ме видели, са поискали екип за операцията, а професорът ме отписал и казал да ми пишат смъртен акт. Сутринта пристигнали от моргата, но казали, че съм малко жив и дежурният изпаднал в паника. А смъртният акт вече издаден и подписан", разказва историята си Георги.

Следва операция и Георги бавно започва да се възстановява и движи тялото си от кръста нагоре. След това войникът е транспортиран в София и там лежи година и половина.

Екипите от столицата прехвърлят вината за обездвижването на краката на екипите във Варна. От там обаче не издават документи за лечението на Георги, а междувременно случаят е потулен и дори войниците от поделението в Долни чифлик не знаят, че има катастрофа.

Георги спи най-много по един час на денонощие, защото след травмата счупен прешлен не му позволява да легне. Не може и да се изправи, защото краката му са обездвижени. Спи свит напред, а през зимата стои на студено заради високите сметки за парно.

След 48 години делото за инцидента и прехвърлената отговорност за войника е възобновено.

Военен прокурор по делото е Елин Алексов. Той обясни за Дарик, че случаят е изключително тежък, но трябва да се даде гласност и да се помогне на Георги.

„Дали ще съберем доказателства за престъпление или не, е още твърде рано да се каже, но така или иначе самият случай заслужава вниманието на обществото, защото заслужава уважение усилията на този човек в толкова тежко състояние да поддържа себе си и вярата нещо да промени. Затова разследването се води от мен, надявам се да го приключа в разумен срок. Всичко, което е необходимо, ще бъде направено", допълни той.

Лекарите дават надежда, че може да се направи успешна операция в Израел. Информация за банковата сметка за дарения можете да откриете на фейсбук страницата „Подай ръка на Георги".

От Дарик потърсихме информация от Министерството на отбраната, откъдето обещаха да ни отговорят, след като се запознаят със случая.