ДПС пита защо властта няма официална позиция за убития мигрант
ДПС пита защо властта няма официална позиция за убития мигрант / снимка: БГНЕС

Буди недоумение фактът, че 18 часа след инцидента с афганистанския мигрант няма официална позиция на българското правителство, няма официална позиция на ресорния министър и вицепремиер по коалиционните политики Румяна Бъчварова. Това се посочва в позиция на ДПС по отношение на инцидента с простреляния край град Средец мигрант, съобщиха от пресцентъра на партията.

Мигрантът край Средец загинал от рикоширал куршум (СНИМКИ/ВИДЕО)

От пресцентъра припомнят, че преди две седмици ДПС са отправили призив към държавния глава за свикване на заседание на Консултативния съвет за национална сигурност /КСНС/. "Нашата идея бе да се разгледат политически и експертни мерки, които да осигурят повече сигурност, но без човешки жертви. Ако това бе сторено и КСНС бе постигнал съгласие за действията на специализираните органи на българската държава, може би нямаше да се стигне до този инцидент", се посочва в позицията.

Валери Симеонов поиска медали за граничните полицаи

ДПС не приема и осъжда позицията на коалиционния партньор на властта - Патриотичния фронт, изразена от лидера на НФСБ. "Куршумите на месо биха убили не само бежанците, тези куршуми убиват идеята за Европа на хуманизма, демокрацията и свободата. Нито България, нито която и да е държава от ЕС може да пресреща с куршуми човешката трагедия", заявяват от ДПС.

"Трагичният инцидент е още едно доказателство за необходимостта Европа да разработи нови стратегии и ново визионерство за справяне с бежанската вълна, за своята сигурност и за своето бъдеще", посочват още от партията.