Подробности за афганистанския имигрант, загинал на границата
Подробности за афганистанския имигрант, загинал на границата / БГНЕС, архив
Подробности за афганистанския имигрант, загинал на границата
82287
Подробности за афганистанския имигрант, загинал на границата
  • Подробности за афганистанския имигрант, загинал на границата

Нелегален имигрант от Афганистан беше прострелян от български граничен полицай, в района на Средец и почина от раната си. Той е бил част от добре организирана група от млади мъже, на възраст между 20 и 30 години, които преди да навлязат на българска територия, изхвърлили своите документи за самоличност. Това стана ясно на пресконференция в дирекция Гранична полиция в Елхово

Нарушителите проникнали у нас през силно пресечена местност и веднага били засечени от системата. Мобилизиран бил целият сътав на „Гранична полиция”. В местността „Рибарска среща”, близо до Средец, групата била засечена от патрул от трима гранични полицаи. Афганистанците отказали да се подчинят на техните заповеди и оказали яростна съпротива, разказа главният секретар на МВР Георги Костов

„Петдесет и четирима на трима! Как може да се устои на това число? Един от служителите твърди, че е произвел изстрел във въздуха. Вследствие на рикошет има пострадал нарушител, който впоследствие е починал. Веднага след това, както е по закон, е уведомена Окръжна прокуратура – Бургас и следователи от Окръжна следствена служба-Бургас са пристъпили към процесуално-следствени действия”.

Задържани били общо 54 души:

„Всички са мъже на видима възраст между 20 и 30 години. Самоопределят се с афганистански произход и определено са в добра спортна форма. В момента са в ГПУ-Средец, предстои да бъдат приведени в приемния ни център в Елхово. Има голяма вероятност някой от задържаните нарушители да е с познания върху релефа. Всички тези неща, объче, тепърва ще се установяват от колегите”

Афганистанците днес ще бъдат разпитани с преводач. От началото на годината в центровете за миграция у нас са задържани общо 1200 нелегално влезли в страната. 900 от тях са афганистанции, уточни Костов. Служителят, който снощи застреля един от последната група, е дългогодишен и опитен граничар, спазил е всички изисквания по случая, категоричен беше главният секретар на МВР. Той не е задържан в ареста, оръжието, с което произвел изстрела е иззето.

На мястото на схватката вече са направени два огледа, потвърди окръжният прокурор Калина Чапкънова:

„Първият оглед, извършен от следователя, е бил точно на мястото на инцидента – под въпросния мост. И е иззето огнестрелно оръжие и пълнител към него. В пълнителя е имало седем патрона, при вместимост на същия осем Което, към този момент, означава, че би могло да се предполага, че е възпроизведен един изстрел.

Как точно е станало това, може да се установи по категоричен начин с назначаване на балистична експертиза, но такава все още не е извършена. Впоследствие следователят е извършил още един оглед – на 65 метра от въпросния мост. Това се е наложило, поради факта, че на пострадалото лице своевременно е била оказана медицинска помощ, поради което се е наложило преместване на тялото. Затова то не е било открито при първоначалния оглед, а на 65 метра от него.

Единствените вещи, които са били иззети в хода на тези два огледа, са: раница, която, най-вероятно е била на гърба на починалото лице и е била свалена, за да му бъде оказана медицинска помощ. В нея са открити два мобилни телефона. И огнестрелното оръжие на полицая. Прокуратурата работи по всички възможни версии.”

Самоличността на мъртвия афганистанец не може да бъде установена, той като всички 54 от групата са изхвърлили своите документи, припомни прокурор Чапкънова

Чуйте звуковия файл