Путин разкритикува неконструктивната позиция на САЩ за Сирия
Путин разкритикува неконструктивната позиция на САЩ за Сирия / БГНЕС

Руският лидер Владимир Путин разкритикува "неконструктивната позиция" на САЩ, които по думите му са отказали по принцип да разменят делегации с Москва за разговори по сирийския конфликт, предаде Франс прес.

"Това според мен не е конструктивна позиция и слабостта на американската позиция очевидно идва от липсата на план (за Сирия). Явно просто няма какво да обсъждаме" с американците, заяви в Астана Путин, откъси от чието изказване излъчи руската телевизия.

Русия и САЩ са по-близо до споразумение за небето над Сирия

"Не схващам добре как може американските ни партньори да критикуват антитерористичните действия на Русия в Сирия, щом отказват пряк диалог по важни въпроси като политическото уреждане на конфликта", добави той.

Русия твърди, че е поканила делегация от представители на САЩ в Москва за разговори по сирийската криза. Вашингтон е изразил резерви и Москва е предложила за САЩ да замине руска делегация начело с премиера Дмитрий Медведев. Според руския външен министър Сергей Лавров САЩ са отказали и двете предложения, напомня агенцията.

Кери: Готови сме за договореност с Русия за полетите над Сирия

"Честно казано, заявихме, че не сме заинтересовани, докато Русия няма готовност да даде конструктивен принос в нашата борба срещу групировката ИД", цитира АФП вчерашния коментар на говорителя на Белия дом Джош Ърнест.

Независимо от провала на тези опити за диалог, висши военни от двете страни водят дискусии чрез видеоконференция с цел да се избегнат каквито и да било въздушни инциденти между военната авиация на Русия и на САЩ в небето над Сирия.

В близките дни може да се очаква подписване на споразумение, заяви вчера във Вашингтон представител на Пентагона.

Източник: БТА