Фитнес хапче ще ни спестява уморителните упражнения
Фитнес хапче ще ни спестява уморителните упражнения / ThinkStock/Getty Images

В скоро време учените ще са в състояние да разработят хапче, което на молекулярно ниво ще носи същите ползи, като многочасовите упражнения за отслабване във фитнеса, съобщава в. "Метро".

Екипът на проф. Дейвид Джеймс от университета в Сидни изтъква в научна публикация, че по време на физически натоварвания се извършват около 1000 изменения в нашите мускули. Специалистите вече са ги идентифицирали с голяма точност и са в състояние да разработят тяхно копие, като се използва специално "фитнес" хапче. То ще бъде в помощ на онези хора, които нямат възможност да тренират във фитнес залите и да спортуват.

"Физическите упражнения са най-добрата терапия за много болести, включително диабет тип 2, сърдечносъдовите заболявания и някои неврологични разстройства. Но за много пациенти те представляват възможната опция. Именно за тях ще бъдат разработени медикаменти, които да имитират ефекта от фитнеса", изтъква ръководителят на екипа.

В създаването на "копието" на мускулните изменения участвали и колеги на проф. Дейвид Джеймс от университета в Копенхаген.

За целта били изследвани мускулни биопсии от здрави и нетренирани доброволци от мъжки пол. Те били подложени на 10-минутни усилени физически упражнения и били изследвани с масспектрометри, за да бъде изучен протеиновия състав на мускулите им. Специалистите могли да установят за пръв път какво точно се случва с мускулната маса след физически натоварвания.

За разработката на "фитнес" хапчето ще са необходими около 10-ина години, но то не е трудно да стане реалност и да извърши чудеса при стопяването на излишните килограми.

Източник: БТА