Екипът, разследващ свалянето на малайзийския боинг, е открил още нещо
Екипът, разследващ свалянето на малайзийския боинг, е открил още нещо / снимка: БГНЕС

Международният екип, извършващ криминално разследване за свалянето на самолета на малайзийските авиолинии над Украйна, съобщи, че е намерил "хора, представляващи интерес", предаде Ройтерс.

Това изявление последва представения днес от холандския Съвет по сигурността окончателен доклад за причините за катастрофата, според който самолетът вероятно е свален от ракета руско производство. Следователите казаха, че независимите им данни до момента "сочат в тази посока".

Малайзийският Боинг е свален от ракета "Бук" руско производство

В изявлението ръководеният от Холандия екип не назовава по име нито един заподозрян.

Досега резултатите от наказателното разследване са в същата посока, както изводите на холандския Съвет по сигурността по отношение на района, откъдето е изстреляна ракетата. В полезрението на разследването попаднаха определени хора, представляващи интерес за следователите и които може да се окажат важни в това дело, се казва в изявление на холандската прокуратура, цитирано от ТАСС.

Наказателният съд, в крайна сметка, предстои да докаже, че като оръжие е използвана именно ракета "Бук", като изключи категорично всички алтернативи, подчертават прокурорите.

Разследването се води в сложни условия, особено що се отнася до събирането на доказателства и разпита на свидетели в зоната, където въоръженият конфликт продължава, добавиха те.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг окачестви разследването на холандския Съвет по сигурността като независимо, неутрално и открито, а генералният секретар на ООН Бан Ки-мун отбеляза, че то е извършено в съответствие с резолюцията на Съвета за сигурността, посочи ТАСС.

Бан Ки-мун смята, че виновните за авиокатастрофата, независимо кои са те, трябва да бъдат изправени пред правосъдието, каза неговият говорител Стефан Дюжарик.

Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини призова страните, способни да помогнат за изясняване на обстоятелствата на катастрофата с малайзийския боинг в Украйна, да съдействат на разследването.

Източник: БТА