Прокуратурата разпореди проверка относно дипломата на кандидат-кмет
Прокуратурата разпореди проверка относно дипломата на кандидат-кмет / netinfo

Районната прокуратура в Русе се самосезира след репортажа „Кандидат-кмет се записа във вуз с фалшива диплома”, излъчен по телевизия БТВ на 12 октомври т.г., и разпореди на директора на областната дирекция на МВР – Русе, проверка по случая.

На сайта на прокуратурата се съобщава, че по време на проверката ще бъдат снети писмени обяснения от заместник-ректора на Русенския университет Михаил Илиев във връзка с представената диплома,  серия А 90, № 042516, издадена на името на Гюнан Ахмед Халил от Техникума по механотехника „Шандор Петьофи“ в Разград. Обяснения ще бъдат снети и от директора на техникума Георги Обретенов, който ще даде  сравнителни образци на подписа си за последващо изследване.

Предстои проверка по регистрите и дневниците на средното учебно заведение, за да се установи дали лице с имената Гюнан Ахмед Халил е учило и е завършило учебното заведение през периода 1988–1991 г.

В хода на предварителната проверка ще бъде изискан екземпляр от представената пред университета диплома за завършено средно образование и ще се установи пред кое длъжностно лице е бил представен и кога. Титулярът на дипломата също ще даде подробни писмени обяснения откъде и как се  сдобил с документа, ще се изиска също и оригинален екземпляр на бланка на диплома за завършено средно образование на учебното заведение през визирания период.

Назначена е и експертна справка на дипломата на Гюнан Ахмед Халил от техникума по механотехника „Шандор Петьофи“ в Разград, която трябва да даде отговор на въпросите, свързани с истинността на документа, бланката, подписа и печата в нея.

Проверката трябва да се извърши в десетдневен срок и да започне веднага.