Председателят на Националното сдружение на сираците плаши с гладна стачка
Председателят на Националното сдружение на сираците плаши с гладна стачка / снимка: DarikNews.bg

Председателят на Националното сдружение на сираците в България заплашва с гладна стачка ако до понеделник не бъде уволнен директорът на Дома за деца лишени от родителски грижи „Пеню и Мария Велкови” във Велико Търново. На среща с медиите днес Слави Михайлов заяви, че по негови наблюдения в социалната институция са извършени множество нарушения.

Основният повод за неговото недоволство е случаят на 18- годишният кръгъл сирак Иво Николов. След навършването на пълнолетие, младежът е изведен от Дома за деца, лишени от родителски грижи „Пеню и Мария Велкови”, заради навършване на пълнолетие. Според Слави Михайлов законодателството обаче дава основание извеждането на Иво от институцията да се случи след като той завърши средното си образование. „Тази възможност обаче изобщо не му е разяснена”, категоричен бе председателят на Националното сдружение на сираците.

Самият Иво твърди, че новината за напускането на сиропиталището получил буквално „от днес за утре”. „Бях си написал домашните и си почивах, когато ми беше казано да отида в кабинета на директорката. Тя ми съобщи, че с решение на съда трябва да напусна”, каза младежът. Той категорично заяви, че е нямал конфликти с персонала на дома, нито провинения.

18- годишният младеж тази година трябва да завърши средното си образование. Той получава пенсия в размер на 115 лв. Слави Михайлов разказа, че на Иво е предложено да се настани в ученическо общежитие с месечна такса 30 лв. След като историята на сирака бе разказана в местните вестници, много великотърновци пожелали да му подадат ръка. Издател от старата столица го е подслонил в битовите помещения към печатницата си, където условията са много добри, сподели Слави и добави, че там Иво ще има възможност да работи след училище и да се издържа. Други добри хора са му купили дрехи, обувки и учебни пособия. „Продължавам обаче да се чувствам много объркан”, каза младежът.

Слави и Иво твърдят, че още две момчета от дома очакват да ги сполети същата участ.