Стефан Михайлов провери как се разходват парите на В. Търново, покани Даниел Панов на дебат за бъдещето на града
Стефан Михайлов провери как се разходват парите на В. Търново, покани Даниел Панов на дебат за бъдещето на града / DarikNews.bg

Как се разходват парите на Велико Търново – това провери кандидат-кметът на Движение “Царевград за Велико Търново” Стефан Михайлов, по сигнал на живеещите в блокове 7 и 21 в кв. Бузлуджа. Обект на проверката бе обновеното междублоково пространство срещу магазин “Стиви”, където от няколко месеца общината ударно оформя зона за отдих и детска площадка. Паркът започва да се изгражда преди няколко месеца, когато правителството отпусна целеви средства от държавния бюджет за инфраструктурни проекти в общините, припомнят кандидатите на Движението. Днес, броени дни преди изборите, край жилищните блокове се виждат недостроени площадка и алеи, беседка с езерце по средата и стълби, свършващи в нищото до бл. 7. Работата на обекта е замряла, може би заради лошото време, питат се хората в най-големия квартал на града.

“Можете да видите видимите резултати на общината – невидим успех, видими наводнения. Не може нещата да се правят прибързано преди избори и на парче. Нали виждате! Успехите са някъде в отчетите, а в наводненията и в калта живеят хора”, коментира Стефан Михайлов. По думите му хората трябва да изберат в коя реалност искат да живеят –“във виртуалната реалност на кметските отчети или в очевидната реалност на живота им”.

Хората се оплакаха, че са изпращали многократно жалби и молби до кмета, но резултат няма. Жителите на блок 7 показаха на Стефан Михайлов и кандидатите за съветници от неговата листа саморъчно направен улей, който да отвежда дъждовната вода встрани от блока към шахтата на канализационната система. Изкопали я сами, за да спасят мазетата си от наводняване след дъжд. Живущите в двете жилищни сгради връчиха на кандидата за кмет и подписка с молба да им съдейства за решаването на проблема.

“Категорично ми и е мнението, че трябва да се възстанови справедливостта в разпределението на парите на великотърновци и да ги върнем отново на хората под формата на качествени услуги и нормална градска среда”, заяви Стефан Михайлов. Според него резултатите могат да бъдат много повече, ако общината проектира качествено и докрай проектите, а експертите и контролните органи на общината проверяват на място всеки проект и изпълнението му. “Кметът е най-важният човек на властта по места. Той е този, който решава проблемите на хората. Чувам от хората тук, че са изпращали многократни жалби, но резултат няма. Не може хората да нямат достъп до кмета, да не получават отговори на жалбите си или да ги лъжат. Сега идвам със специалисти и с кандидатите за общински съветници на “Царевград за Велико Търново”. След 25 октомври, ако спечеля доверието на великотърновци, ще идвам с отговорните служби от общината, за да решаваме проблемите на място”, заяви Стефан Михайлов.

Бърза консултация с архитекти и строителни инженери подсказа решението на основния проблем с наводняването на мазетата на хората  – общината може да изгради подпорна стена и улей, който да отвежда водата от блока към уличната канализация. “Може да го няма в проекта и общината не се чувства длъжна да го направи, а е нужно много малко – да се провери ситуацията на място, да се направи консултация със специалисти и да се възложи за изпълнение – например на фирмата, която е спечелила процедурата и осъществява строителството”, подчерта Стефан Михайлов. Той покани Даниел Панов на дебат за проблемите и развитието на града и общината. “Всеки може да прави тротоари по центъра, но и в крайните квартали живеят хора”, заключи кандидатът за кмет, който води листата с номер 17 в интегралната бюлетина.