Съдът в Свиленград задържа в ареста каналджия, обявен за общодържавно издирване
Съдът в Свиленград задържа в ареста каналджия, обявен за общодържавно издирване / Dariknews.bg, архив

По искане на Районната прокуратура в Свиленград съдът наложи постоянна мярка „задържане под стража“ на 27-годишният Мехмед З. за превеждане през границата на лица или групи от хора без разрешение на надлежните органи на властта, съобщават от Пловдивската апелативна прокуратура.

Мехмед бе обявен за общодържавно издирване след като на 20 септември 2015 г. на влизане през ГКПП-Капитан Андреево е засечен ТИР с бургаска регистрация, от който започнали да излизат хора след като разбили част от каросерията. На място служители на гранична полиция установили, че в товарния камион са били превозвани 146 души - мъже, жени и деца, на възраст от 3 до 15 години, от Ирак и Иран. Водачът на камиона Мехмед е успял да избяга и след проведено издирване е задържан от органите на МВР в Стара Загора.

На 8 октомври 2015 г. е бил доведен в Граничен полицейски участък - Свиленград, привлечен е като обвиняем от Районна прокуратура - Свиленград за превеждане през границата на страната на група лица без разрешение на властите. На 9 октомври 2015 г. му е взета постоянна мярка „задържане под стража“ от Районен съд - Свиленград. Делото при евентуално обжалване е насрочено в Окръжен съд-Хасково за 15 октомври 2015 г.

Само за десет дни - от 1 до 10 октомври 2015 г. в Районна прокуратура-Свиленград са образувани общо 15 бързи и незабавни производства по 279 от Наказателния кодекс – за нелегално преминаване през границата на страната на лица и групи от лица чужди граждани. Три бързи производства срещу пет лица са образувани по чл. 280 от Наказателния кодекс - за превеждане през границата на страната без разрешение на властите.  „Касае се за преведени групи от хора, между 25 и 30 души, граждани на Афганистан, Пакистан, Ирак и Сирия, между които е имало малолетни деца“, обясни Антон Стоянов, районен прокурор на Свиленград.

Спрямо петте лица Районен съд-Свиленград е взел постоянна мярка „задържане под стража“, а при евентуално обжалване делата ще се гледат на 15 октомври в Окръжен съд-Хасково.

В Районна прокуратура-Свиленград са образувани и две бързи производства за подпомагане на чужденци да преминават в страната с цел имотна облага – престъпление по чл. 281 от Наказателния кодекс. Извършителите са три лица, на окито са взети мерки „задържане под стража“, а моторните превозни средства, послужили за извършване на престъпленията са иззети с оглед предвидената от закона санкция – отнемане в полза на държавата.