Откриват националния музикален конкурс „Съзвездие” в Шумен
Откриват националния музикален конкурс „Съзвездие” в Шумен / netinfo

Седмият национален конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Съзвездие 2015" ще се проведе този уикенд - 17 и 18 октомври, в Младежкия дом в Шумен. В него ще вземат участие близо 60 деца и младежи, разпределени в четири възрастови групи. Те ще се представят с една песен на български език и една по избор. За това информира по време на брифинг по-рано днес директорът на Младежкия дом в града Румена Андреева.

До момента има записани 19 деца от Шумен - 14 от вокално студио „Стани звезда" и 5 от СОУ „Сава Доброплодни". Останалите участници са от София, Сливен, Бургас, Варна, Русе, Търговище, Добрич, Тутракан и други градове в страната.

Конкурсът ще започне в 09:00 часа в събота с регистрация и техническа репетиция на първа и втора група, т.е. деца от 5 до 8 г. и от 9 до 12 г. Официалното откриване на музикалната надпревара е планирано за 12:00 часа. За 19:00 часа е предвидено тържествено награждаване на първа и втора група. През следващия ден ще се проведе конкурсът за трета и четвърта група, който е със същата програма.

„Продължаваме да събираме заявки", каза Андреева и допълни: „Дори и в петък да има такива, ние ще ги приемем и обработим". Тя обясни, че са купени 27 статуетки, сред които 25 за първите три места в отделните категории при евентуален дублаж, Статуетка на кмета и Гран При.

Председател на журито е преподавателката в Музикалната академия Стефка Оникян. Негови членове са още Николай Текелиев (БТА), Мая Райкова (БНР), Искра Милкова (вокален педагог от Шумен с школа в София) и Доротея Бальовска (вокален педагог от Тутракан).

Организатори на събитието са Община Шумен, която го е спонсорирала с 5000 лева, Младежки дом-Шумен и естрадно студио „Стани звезда".

Входът е свободен.