Шуменските баскетболисти започват новия сезон с амбиция да развиват младите таланти
Шуменските баскетболисти започват новия сезон с амбиция да развиват младите таланти / netinfo

Баскетболен клуб „Шумен" започва участието си в новия шампионат на „А" група с амбицията да развива и налага млади и талантливи спортисти. Треньорът на баскетболистите Янко Янков обяви, че ръководството на клуба не е поставяло цели за по-предно класиране в таблицата. „Ще играем мач за мач, като винаги ще излизаме за победа и ще гоним максимума, а не просто за спечелим някоя среща, ще се опитам да предам на младите амбицията да се развиват в играта", подчерта Янков. По думите му, юношите на клуба трябва да трупат опит в мачовете. „Надявам се да се представим по-добре от миналата година, но все още има какво да се желае, трябва да се сработим по-добре и да подобрим тактическата си игра", коментира треньорът на БК „Шумен". По думите му, през новия сезон отбора ще залага на агресивния баскетбол в защита и на бързите нападения.

Петима ще са баскетболистите в тима, които не са шуменци. Двама състезатели от Търговище, двама от Варна и един от Ямбол.

През новият шампионат втория ешалон на българския баскетбол ще бъде в нов формат, като участие ще вземат общо 11 клуба и те ще бъдат разделени на Източна и Западна. Шуменският клуб попада в Източната група, заедно с отборите на „Чавдар"-Троян, „ВИНС"-Варна, „Академик"-Бургас, „Делфин"-Бургас и „Академик"-Варна. В първият етап, отборите ще изиграят по един мач, с разменено гостуване, след което от двете групи ще се сформират нови две -първа шестица и втора петица. „Този формат ще е по-удачен от финансова гледна точка, клубовете малко ще се облекчат от гледна точка на разходите за гостувания", коментира още играещият треньор на шуменци.

Янко Янков обясни,че БК „Шумен" ще участва във първенствата на всички възрастови групи за момчета, кадети, юноши и мъже. От този сезон ще започне работа и с момичета на възраст 8 - 10 години.

С юношеските формации от тази година ще работят двама нови треньора - Андрей Джамбазов, който е и един от състезателите на мъжкия тим, и Димитър Чанков.

Първият мач от новия шампионат за мъжете на БК „Шумен" ще бъде на 18 октомври в Русе, срещу местния „Дунав". Първо домакинство шуменските баскетболисти ще изиграят на 25 октомври от 17:00 ч. в зала „Младост". За новия сезон клубът има и нова екипировка, като се запазват традиционните цветове - титулярен екип в жълти и резервен в зелено.