Петя Проданова за Приморски: Ще разкрасяваме презастроените квартали, в останалите ще градим инфраструктура
Петя Проданова за Приморски: Ще разкрасяваме презастроените квартали, в останалите ще градим инфраструктура / netinfo
Петя Проданова за "Приморски": Ще разкрасяваме презастроените квартали, в останалите ще градим инфраструктура
82216
Петя Проданова за "Приморски": Ще разкрасяваме презастроените квартали, в останалите ще градим инфраструктура
  • Петя Проданова за "Приморски": Ще разкрасяваме презастроените квартали, в останалите ще градим инфраструктура

Район „Приморски“ във Варна, в който са регистрирани над 105 000 жители и е най-големият в страната, трябва да стане по-добро място за живеене, заяви в студиото на Дарик досегашният районен кмет и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Петя Проданова. 

Според нея възможностите за ново строителство около Икономическия университет, Двореца на културата и спорта, Окръжна болница и „Генералите“ са изчерпани и в тези райони трябва са се мисли за подобряване на градската среда.

В „Левски“ по-старите райони имат нужда от основна рехабилитация, а около базара в квартала трябва да се проектират паркинги и междублокови пространства, за чието изграждане ще се кандидатства по европейски програми, каза Проданова. Тя допълни също, че улиците „Подвис“, „Роза“ и „Евлоги Георгиев“ се нуждаят от основни ремонти.

„Чайка“ трябва да си остане най-зеленият район във Варна, смята Проданова. За квартала има проекти за създаване на зелени зони на променантна алея и до бул. „Александър Стамболийски“, както и за разширяване на детска градина „Мечо Пух“.

Проданова посочи „Виница“ като един от приоритетните райони, тъй като там вече може да се изгражда инфраструктура след прокарването на канализация и водопровод. В квартала се строи сграда, където ще бъде настанена местната администрация и ще бъдат открити пенсионерки клуб, аптека, приемна на полицията, гишета за плащане на данъци и за продажба на карти за градския транспорт. На територия от 6 дка между улиците „Албатрос“ и „Морски звузи“ ще се появи спортен комплекс и зона за отдих, а в момента вървят дейности по облагородяване на центъра на квартал, където ще има шадраванче и чешма.

През настоящата година подадените заявления за нови строежи в „Приморски“ са около 800. В някои райони и местности строителството през последните 20 години обаче е изпреварило изграждането на инфраструктура, посочи Проданова. Като пример тя даде 12-те селищни образувания, където не могат да бъдат изградени улици и тротоари, докато не приключат процедурите по регулация и отчуждаване и не се изгради канализация. Тези райони не могат да бъдат обслужвани и от градския транспорт заради липсата на инфраструктура.

За квартал „Бриз“ и местностите Долна и Горна трака вече има готови проекти за прокарването на канализация, като за реализацията им ще се търсят европари. 

73 детски площадки в „Приморски“ ще бъдат обновени до края на година, а останали над 100 са заложени в общинския план за развитие до 2020 г. Зони за разхождане на домашни любимци в района ще бъдат обособявани само след допитване до гражданите, завърши Проданова.

Целият разговор с Петя Проданова е в аудиозоната.