Започна кампания за борба с трафика на хора
Започна кампания за борба с трафика на хора / снимка:БЧК

За поредна година на територията на област Русе ще се отбележи  18 октомври - Европейския ден за борба с трафика на хора. Двадесетдневната кампания в цялата Русенска област по повод деня започва на 12 октомври и ще продължи до 03 ноември под наслов „Трафик на хора: Информирайте се!”. Кампанията е организирана от Каритас Русе, Сдружение „Център Динамика”, Български Червен кръст – Русе и РУ „Ангел Кънчев”- клуб на социалния работник.

Част от двадесетдневната кампания на е провеждането на „Открити уроци” по метода „Връстници обучават връстници”, които се провеждат в училищата на територията на град Русе за периода 12 октомври – 03 ноември 2015 год., посветени на темата Превенция трафика на хора.

В рамките на тазгодишните прояви, посветени на деня, се планира да бъде проведена пресконференция от 16 октомври 2015 год. от 10:00 часа в Аула 2.101 на РУ „Ангел Кънчев”, след което  от 10:30 часа ще бъде прожектиран документален филм „Цената на секса: жените говорят” с автор Мими Чакърова. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия със студенти, ученици и доброволци на партньорските организации.

На 18 октомври 2015 год. от 13:00 до 15:00 часа ще се организират информационни дейности на територията на МОЛ Русе, в които доброволци на Каритас Русе, Сдружение «Център Динамика» и Български младежки Червен кръст – Русе ще раздават информационни материали – брошури и стикери, и ще прожектират кратки филми по темата «Превенция на трафика на хора».

 

Тази инициатива цели повишаване чувствителността на обществото и прилагане на практически мерки на всички равнища за превенция и борба с трафика и за закрила на жертвите. Сътрудничеството между публичните институции и гражданското общество е друга важна цел на провежданите в рамките на деня прояви.