Да влезем в час с Даниел Панов събра над 100 великотърновски ученици
Да влезем в час с Даниел Панов събра над 100 великотърновски ученици / снимка: Пресцентър ГЕРБ

Над 100 ученици в единадесетите и дванадесетите класове от различни училища във Велико Търново участваха в дискусията „Да влезем в час с Даниел Панов”. С младите хора досегашният кмет на старопрестолния град и кандидат на ГЕРБ за втори мандат говори за това какво е да поемаш отговорност, да бъдеш активен, да четеш, да се информираш, да се учиш през целия си живот.

Даниел Панов поздрави учениците, че вече имат активна гражданска позиция, която проявяват. Той ги запозна с анализа, който бе изготвен по съвместна инициатива с евродепутата Ева Паунова, отнасящ се към пазара на труда и бъдещето на професионалното образование. Панов обясни, че фирмите и предприятията в града изпитват глад за кадри със завършено средно образование. Нужда от служители имат компании в сферата на леката промишленост, IT-сектора.

„Нуждата от проучване на съвременния трудов пазар е тясно свързано и с въвеждане на нови учебни планове, нови профили, професии и специалности, с подготовката на кадри, необходими за изграждане на нова бизнес среда и създаване на нова икономическа атмосфера в града и региона“, коментира досегашният градоначалник на Велико Търново. Той обяви, че старата столица и населените места вече са обект на засилен инвестиционен интерес заради близостта на магистрала „Хемус” и скоростния път Русе-Велико Търново-Свиленград, който се проектира.

„Всичко, което съм правил в мандата си, е било с мисъл за младите хора и децата. Това, което някои обещават, ние вече сме го планирали с готови проекти, за да дадем още по-голям шанс на младежите за успешна реализация”, подчерта Даниел Панов. Учениците се интересуваха от бъдещата визия на Велико Търново, инфраструктурните ремонти, и значимите инвестиции в материалната база на училищата. Един от въпросите касаеше заплатите на учителите. „Това правителство мисли за педагозите, още от следващия месец за актуализация на заплатите се отделят допълнителни 20 милиона лева”, отговори Даниел Панов.