Разкриват нови центрове за хора с риск от социално изключване в област Шумен
Разкриват нови центрове за хора с риск от социално изключване в област Шумен / netinfo

Нови центрове за обществена подкрепа за деца и младежи със и без увреждания ще бъдат открити в общините Шумен, Венец, Върбица и Хитрино през следващите пет години. Планирано е във Върбица да бъде разкрит и Център за настаняване от семеен тип с капацитет 11 места. Ще продължи и работата по трансформиране на четирите специализирани институции за деца и младежи в Шуменско, а в Нови пазар ще бъде разкрит център за работа с деца на улицата, като междуобщинска услуга за общините Нови пазар, Каолиново и Никола Козлево с капацитет 30 лица годишно. В Шумен пък ще бъдат разкрити Дневен център за 40 деца с увреждания, Кризисен център за деца и жени, жертва на насилие, с капацитет 6 души и Специализирана резидентна грижа за деца с потребност от постоянни здравни грижи.

Дейността на Центровете за обществена подкрепа ще бъде продължена и разширена, а Семейно-консултативните центрове в Шумен, Нови пазар и Велики Преслав ще продължат своята дейност по превенция, социална подкрепа и консултиране. Ще продължат да работят и Центровете за настаняване от семеен тип в областта.

За възрастни хора с увреждания и стари хора в периода 2016-2020 г. също ще бъдат разкрити центрове за настаняване от семеен тип. Планира се и изграждането на седем нови дневни центъра и пет защитени жилища. Ще започнат да функционират и три нови обществени трапезарии на територията на общините Венец, Каолиново и Никола Козлево с общ капацитет 150 души, като специализираните институции за възрастни хора с увреждания и стари хора ще продължат да функционират.

Това стана ясно на днешното заседание на Областния съвет за развитие, на което беше обсъдена Стратегията за развитие на социалните услуги в област Шумен
за периода 2016-2020 година. Тя, от своя страна, бе изготвена на базата на анализ на потребностите от социални услуги във всяка община на територията на областта.

Стратегията обхваща петгодишен период и включва планирането на конкретни социални услуги за всички възрасти и уязвими групи, като особено значение се отдава на децата, хората с увреждания и старите хора. Основната цел, заложена в стратегията, е да се създадат условия за пълноценно участие в обществения живот на хората в неравностойно положение и с риск от социално изключване чрез предоставянето на достъпни и качествени услуги и грижа.

Според участниците в днешния Областен съвет за развитие очакваните резултати в края на петгодишния период от изпълнението на Стратегията са подобряване на живота на уязвимите групи в област Шумен чрез значителна промяна в обема, вида и качеството на предлаганите социални услуги, както и намаляване на услугите от институционален тип.

Единствено председателят на шуменската търговско-промишлена палата Христо Дечев възрази на изказаното по време на заседанието с думите: „За мен и за бизнеса в крайна сметка е важно какви са преките резултати и индикаторите за тях. Като гледам някои от тях, ми се струва, че са написани просто формално". Той не скри несъгласието си с изготвената стратегия, обяснявайки че постигането на съгласие между заинтересованите страни не може да бъде резултат. „Още повече, че затварянето на определени заведения не може да бъде самоцел, това е несериозно. Не виждам и индикатори, по които ще съдим за извършената работа", каза Дечев. В отговор на неговия въпрос от социалните дирекции обясниха, че основна цел и индикатор за полезността на стратегията ще бъде именно закриването на институции.

В състава на областния оперативен екип са включени представители на всички заинтересовани страни - Областна администрация-Шумен, представители на общините от областта, както и представители на Регионална дирекция "Социално подпомагане" , Регионалната здравна инспекция, дирекция "Бюро по труда" , ОД на МВР-Шумен, НПО с техническата помощ на УНИЦЕФ.