Средствата от общинския фонд ин-витро продължават да се изплащат в рамките на календарната година
Средствата от общинския фонд ин-витро продължават да се изплащат в рамките на календарната година / Община Сливен

Един месец навърши вчера Памела, дъщеря на Галина /26 г./ и Любен /28 г./ Пенкови. Детето се роди в рамките на програмата на фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в Община Сливен.

Семейството има павилион за  продажба на билки на кооперативния пазар в Сливен. Галя и Любен шест години чакали своята рожба. Целият град знае магазинчето за билки и на много хора Любо е помогнал да се излекуват. Бащата и дядото на съпругата му Галя също са продавали лечебни треви на пазара. Те някога с билки са помагали на сливенски семейства, които са искали да си родят дете.

„Така е било, но времената сега са доста напрегнати, стресът е силен, а за зачеване на дете се иска по-голямо спокойствие, затова е по-трудно лечението на безплодие с билки”, споделя Любен. Като разбрали за фонда, веднага се обърнали към експертите в социалния отдел на община Сливен. След оказаната компетентна помощ от страна на администрацията, те подготвили документите за кандидатстване. До два месеца получили одобрение от нарочна комисия и след месец получили финансовата подкрепа. Държавата също помогнала и семейството пристъпило към процедурата ин витро. Така на бял свят се появила Памела – 3,5 килограма, на която в сряда предстои първата имунизация.

През месец юли 2013 г. с Решение № 815/27.06.2013  на Общински съвет е създаден фонд за асистирана репродукция и лечение на репродуктивни заболявания на семейства и лица, живеещи на семейни начала в Община Сливен. Общината осигурява финансово подпомагане за изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодието. Този фонд е дългоочакван от двойките с репродуктивни проблеми от Община Сливен.

Основната идея за създаването на фонда е да се надгради държавния Център „Фонд Асистирана репродукция” като се обхванат медицински дейности, които фондът не финансира. Съгласно Правилника за организацията и реда на работа на фонда, средствата се осигуряват от бюджета на Община Сливен.

Максималната сума, която общината  отпуска на всяка одобрена двойка по програмата в рамките на една календарна година е до 2000 лв. В резултат на успешно проведени процедури и лечения,  през месец януари 2015 г. се роди и първото бебе, финансирано от общинския фонд, а впоследствие и още няколко  деца. За 2013 г. са осигурени 30 000 лв., за 2014 г. - 30 000 лв., за 2015 г. - 50 000 лева. Средствата се изплащат в рамките на календарната година.

До месец септември  2015 г. са кандидатствали 16 двойки с репродуктивни проблеми. Всички те са отговаряли на критериите на правилника и са одобрени от комисията за финансиране на процедури и лечение. Към настоящия момент се очаква да се родят и другите деца, подпомогнати от фонда.