Обвинените за тероризъм холандци искат да бъдат екстрадирани
Обвинените за тероризъм холандци искат да бъдат екстрадирани / Живка Тодорова
Обвинените за тероризъм холандци искат да бъдат екстрадирани
82200
Обвинените за тероризъм холандци искат да бъдат екстрадирани
  • Обвинените за тероризъм холандци искат да бъдат екстрадирани

Съгласие да бъдат екстрадирани, но без да се отказват от принципа на особеността, дадоха пред ХОС днес и тримата холандски граждани, задържани на ГКПП „Капитан Андреево” по европейски заповеди за арест с обвинения за тероризъм. Обявените за  издирване от Кралство Нидерландия младежи- 22-годишният Илиас Хасан, роден в Кения, 18-годишният Юнес Аит, роден в Амстердам и 17-годишната Шейма Калуаа от Утрехт, са арестувани на 5 октомври на Капитан Андреево. Наложена им е най-тежката мярка за неотклонение.

Според служебния защитник на Илиас Хасан Таня Владкова неговата версия е, че са отивали на екскурзия в Сирия. Той разказал, че са били в София, където посетили мол и кино и с нищо не застрашават България и българския народ. Адв. таня Владкова чуйте в приложения файл.

Според обвиненията, които фигурират в европейските заповеди за арест, издадени от холандската прокуратура, тримата са издирвани за престъпления, които могат да бъдат квалифицирани, като тероризъм- участие в терористична група, подготовка на убийство с терористична цел, заговор със същата цел, а за девойката и съпричастност към трафик на хора.

След като днес те дадоха пред съда доброволно съгласие да бъдат предадени на холандските власти, съгласно българското законодателство и европейската конвенция имат право на 3-дневен срок за размисъл, в който могат да го оттеглят. И тримата обаче, не се отказаха от принципа на особеността, според който могат да бъдат съдени в Холандия единствено за описаните в европейските заповеди престъпления. Окончателно ХОС ще се произнесе в петък- 16 октомври, след което в 10-дневен срок тримата трябва да бъдат екстрадирани в Холандия.