Защо звезда е синоним на известна личност?
Защо звезда е синоним на известна личност? / ThinkStock/Getty Images
Защо „звезда" е синоним на известна личност?
82193
Защо „звезда" е синоним на известна личност?
  • Защо „звезда" е синоним на известна личност?

Днес спокойно говорим за телевизионни звезди, спортни, музикални, звезди на шоу бизнеса и какво ли още не. Звезда ни се струва съвсем естествено определение, но на кого му хрумва за първи път да нарече така популярна личност?

Терминът звезда, лепнат за популярна личност, е колкото коректен, толкова и неточен. В класическият смисъл звездата трябва да е личност, която постига в своята сфера на действие по-забележителни резултати от останалите. Ето как няма начин всеки, който се е появил на телевизионния екран автоматично да става телевизионна звезда, както и не всеки футболист е футболна звезда. Същото важи и за киното, музиката и за каквото се сетите.

Но появата на сцена, появата под прожекторите, каквато и да е, увеличава популярността на човека, ако не сравнение с останалите под прожекторите, то сравнение с обикновените хора. Така че в някакъв смисъл, щом някой е разпознаваем за обществото, то той е звезда в един по-скромен, но също така звезден смисъл. Да кажем, че е по-скоро звезда-джудже, а не някакъв светещ гигант, който огрява навсякъде. Нарочно правим това уточнение, защото в търсенето на корените на термина ще се сблъскаме с него отново.

През 1907 година във Великобритания избухва стачка на актьорите и сценичните работници, наречена „мюзикхолната вълна". В нея всичко се върти около заплащането на актьорите. И известните имена застанали редом до по-неизвестните в искането им за справедливо договаряне. Тогава големите актьори излезли с изявление, че те, звездите, подкрепят своите колеги. Но, обърнете внимание, вече са наричали сами себе си звезди и не са се притеснявали от това. Та от 1907 година насам употребата на термина се увеличила, но преди това той също си е бил нормален театрален термин. Появил се е някъде към края на XVIII век , вероятно и по-рано.

През 1779 година журналистът Джей Уорнър отбелязал, относно актьора Дейвид Гарик-най-големият актьор за времето си, че малките звезди започвали да го тормозят. Този термин-звезда, голяма и или малка, си е бил част от театър от доста време, очевидно заради блясъка на водещия актьор. Това е бил жаргон за главна роля, не конкретно за човек. Но главните роли започнали да отиват при едни и същи хора и те станали големите звезди на трупата. Онези, които играят най-важните персонажи. Останалите били малките звезди.

Ето как ние днес можем да следим разпространението на термина, но не и да открием неговия автор. Никой не е запазил подобен документ. Но все пак това е отговора. От британския театър идва от определението звезда. Всички актьори са били звезди, но едни по-големи, а други по-незначителни. После звездността напуснала театъра и се залепила за всичко останало.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате