Зелената система на Пловдив се неглижира, алармира ландшафтен архитект
Зелената система на Пловдив се неглижира, алармира ландшафтен архитект / снимка: pixabay.com
Зелената система на Пловдив се неглижра, алармира ландшафтен архитект
82192
Зелената система на Пловдив се неглижра, алармира ландшафтен архитект
  • Зелената система на Пловдив се неглижра, алармира ландшафтен архитект

Най-тревожно е положението с липсата на зелени площи за обществено ползване в район „Източен“ и при норма от 20 кв. метра на жител в момента там има едва 0.4 кв.метра. Това съобщи за Дарик ландшафтният архитект Станимир Шаламанов, след като преди дни стана ясно, че Пловдив губи половината от зелените си площи през годините. На второ място е район „Южен“, където се падат по 1.6 кв. метра на обитател. Шаламанов обаче отбеляза, че тези данни не са абсолютно реални, тъй като доста от терените, предвидени за паркове и градини в момента са шубраци и поляни.  Най-много зеленина има в район „Западен“, където е парк „Отдих и култура“ (54 кв.метра на жител).

Няма връзка между озеленяването на отделните райони и съществуващите навремето зелени пояси са загубени, допълни Шаламанов и отбеляза, че трябва да се обърне внимание на качеството, а не на количестовото засадени дървесни видове.

Според ландшафтния архитект зелената ситема е напълно неглижирана през последните години и липсва общинска дирекция, която да работи активно в тази насока. „Сега е изключително важно да запазим това, което имаме и да не се гледа на зелените площи като място за застрояване“, категоричен е специалистът по озеленяване.

Той определи като грешка натоварването на общинското предприятие „Градини и паркове“ с функции извън рутинната им дейност. По думите му 1 милион цветя могат да засадени за няколко месеца, но за да се отгледа едно дърво трябват минимум 15 години, а това надхвърля няколко кметски мандата. Функцията на цветята е декоративна, докато дърветата филтрират и пречистват въздуха.

Още по темата слушайте в прикачения файл.