Водата от 7 чешми в Шумен е негодна за консумация
Водата от 7 чешми в Шумен е негодна за консумация / netinfo

Водата от 7 изворни чешми в Шумен не бива да се консумира, съветват от Регионална здравна инспекция. При извършеното пробонабиране през миналата седмица и проведения лабораторен контрол на водата от 10 от местните водоизточници в града.

Резултатите от пробите показват, че по всички изследвани показатели отговаря водата от чешмата по пътя за Паметник „Създатели на българската държава" и от чешма № 2 по пътя за с. Лозево.

С отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите до комплекс „Кьошковете", до комплекс „Орбита", до бившата ТПК „Пчела", в кв. „Боян Българанов" до Бабешкия мост, по пътя за кв. „Дивдядово", в кв. „Дивдядово" до комплекс „Бохеми" и в кв. „Дивдядово" на ул. „Поройна". Водата от тези чешми не следва да се ползва за пиене, съветват от здравнатаинспекцията.

Водата от чешмата на ул. „Янко Сакъзов" не отговаря на здравните норми по химични (наднормено съдържание на нитрати) и микробиологични показатели и не следва да се ползва за питейни цели. Измерена е стойност за нитрати 90мг/л, при максимално допустима 50 мг/л.

От РЗИ подчертават, че получените резултати отразяват моментното състояние на водата от местните водоизточници. Качествата на водата от тях зависят изцяло от метеорологичните условия, тъй като не се извършва допълнителна обработка.