Падна още една бариера пред бъдещо депо за отпадъци в землището на Джерман
Падна още една бариера пред бъдещо депо за отпадъци в землището на Джерман / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Административен съд- Перник отхвърли жалбата на Сдружение "Бъдеще за Джерман" срещу решение на директора на РИОСВ- Перник за оценка въздействието върху околната среда. С него се разрешаваше осъществяването на инвестиционно предложение за „Изграждане на регионален център за третиране на неопасни отпадъци - Регион Дупница".
В жалбата се съдържат доводи, че при издаването на доклада са допуснати съществени нарушения на административно производствените правила и нарушения на материалния закон.
Джерманци нееднократно са заявявали, че не желаят изграждането на депо в землището на населеното място и са изказвали притеснения за въздействието върху околната среда. Директорът на РИОСВ- Перник оспорва жалбата, като обяснява, че са спазени всички процедури за изготвяне на оценката и са взети всички необходими мерки за запазване на околната среда. Жалбата е оспорвана и от община Дупница. Според Административен съд- Перник, решението на инспекцията е съобразено с опазването на околната среда и с всички законови разпоредби. Сдружението "Бъдеще за Джерман" трябва за плати на РИОСВ - Перник съдебни разноски в размер на 350 лева и на община Дупница - 1 200 лева. Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд.
Заинтересованите страни- Община Кюстендил и община Сапарева баня изразяват становище за неоснователност на жалбата. Инвестиционното предложение касае шест общини и предвид разписаната технология по предварително третиране и депониране на отпадъци, не се очаква генериране на шум, отпадъци, вредни емисии в атмосферния въздух, водите и почвите, които да окажат значително въздействие и да доведат до трайно увреждане на природни местообитания и до застрашаване живота и здравето на хората. С тези доводи се иска отхвърляне на жалбата като неоснователна. Заинтересованите страни-Община Бобов дол, Община Невестино, община Трекляно не изразяват становище по жалбата, се казва в решението на Административен съд- Перник.