В Дунавския басейн се очаква повишение на нивата на реките
В Дунавския басейн се очаква повишение на нивата на реките / снимка: Dariknews.bg, архив

В Дунавския басейн, в резултат на прогнозираните валежи, утре и на 12 октомври се очаква повишение на нивата на реките западно от Огоста - Тимок, Тополовец, Витбол, Арчар, Лом, на река Огоста - в горното й течение, на река Искър, в горното течение на реките Осъм, Янтра, Русенски Лом и Добруджанските реки. Това съобщават от Басейнова дирекция „Дунавски район” в Плевен.

Прогнозите за р. Искър са, че водните количества днес, на 11 и 12 октомври ще са около и над средната многогодишна стойност. Покачването на нивата в горните и средните течения ще продължи. По-значително ще се покачат водните нива на реките във водосборите над язовир „Панчарево”, реките Банкенска, Лесновска, Блато, Искрецка.

В неделя ще се покачват нивата във водосборите на реките Владайска, Лесновска, Батулийска, Искрецка, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля. Водните количества ще са под прага за внимание.

За р. Янтра се очаква водните количества днес, на 11 и 12 октомври да бъдат около и над средната стойност. Утре и в понеделник се прогнозира повишение на водните нива в горното и средното течение на реката. По-съществени повишения ще има по притоците на Янтра Росица и Видима. Водните количества ще са под прага за внимание.

За р. Русенски Лом водното количество в долното течение на реката днес, на 11, 12 и 13 октомври ще бъде около и над средната стойност. През следващите 3-4 дни са възможни повишения в целия водосбор на реката. По-значителни ще бъдат на 12 и 13, като през първия ден ще са в горните части, а през втория - и в долните. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание.