Задължителен час по театър предлага актрисата Веселина Михалкова
Задължителен час по театър предлага актрисата Веселина Михалкова / Toni Perec

Да бъде въведен час по театър в българското училище. Идеята е на актрисата Веселина Михалкова, която е и артистичен директор на варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров”. В интервю за Дарик по повод 95-ия творчески сезон на театъра тя сподели болката си, че все по-малко са организираните от училище посещения на театрални спектакли. „Недопустимо е да има човек, който завършва 12-ти клас, а никога не е ходил на театър”, коментира звездата на варненския театър. И още: „В други, развити държави, има час по изкуства и театър…”

„Съзнавам, че времената са трудни и не всеки може да ходи на театър, но за мен е радващо, че когато светне осветлението, в залата виждам млади хора. Знам, че тези хора не са организирани, защото напоследък трудно се реализират посещенията на ученици в театъра. Мисля, че това е проблем на образованието – недопустимо е да има човек, който завършва 12 клас, а никога не е ходил на театър. Болшинството от хората, които решават да се занимават с театър, някой ги е завел на представление. Единици са родителите, които водят децата си на театър в това забързано ежедневие. Според мен това трябва да стане приоритет на учителите. В другите държави има час по изкуства и театър. Има много театрални школи във Варна и може би градът ни е един от най-богатите откъм школи. В нашата школа „Студио театър“ (с ръководител Стоян Радев) са 45 деца. Не е задължително след като си се занимавал с театър това да ти стане и професия в бъдеще, но съм сигурна, че тези деца вече са закърмени с театъра и един ден ще предадат тази любов на собствените си деца.”

95-ият сезон на Драматичния театър вече стартира, като първата премиера беше през септември - „Ретро“ на проф. Пламен Марков. На 18 октомври предстои още една премиера – сатиричната постановка „Кавказкият тебеширен кръг“ от Бертолт Брехт, а през ноември „Доходно място“ на Островски. На рождения ден на театъра - 12 март ще бъде премиерата на „Криворазбраната цивилизация“ с режисьор Стоян Радев.

„Премиерата на „Ретро“ мина прекрасно, в салона имаше много хора и всички се забавляваха. Това е пиеса за самотни старци, които се откриват, един прекрасен хумор на Александър Галин. Проф. Марков направи „сочен“ спектакъл, който ще се радва на успех”, разказва Веселина Михалкова.

В театъра освен премиерите се играят и всички останали представления от репертоара на трупата, като спектаклите се радват на сериозен зрителски интерес. За момента с най-дълъг живот е камерният спектакъл „Паметта на водата“, който скоро ще се играе за 70-ти път. „Свекърва“ също е представление, което пълни залата на театъра всеки път.

Само едно представление през тази година е откупено от политическа сила. На предишни избори интересът беше по-голям от страна на политическите партии. Тази година няма интерес, явно политиците не разчитат на хората на културата, което според мен е грешка”, казва варненската актриса.

Концерт-спектакълът „Танго“ ще е на 13 октомври от 19 часа в Художествената галерия. Оперната певица Станислава Марчева е идеолог на проекта, заедно с квартет „Арте“. Проектът е подпомогнат от Община Варна. Музиката е на Астро Пиецола, входът е свободен.

„Ще се свири, ще се пее и ще има текстове, свързани със страстта и тангото. Идеята на този проект е всяка година да се представя различна държава – тази година е Аржентина и тангото, а догодина ще е Италия”, разкрива директорът на варненската Драма.

Спектакълът „Танго” е със специалното участие на актрисата Веселина Михалкова.