Клането от Нанкин влезе в Паметта на света на ЮНЕСКО, Япония протестира
Клането от Нанкин влезе в Паметта на света на ЮНЕСКО, Япония протестира / снимка: Guliver/Getty Images

Токио остро реагира на решението на ООН да добави китайски документи за Клането от Нанкин през 1937 г. към своята програма "Паметта на света", предаде ДПА, като цитира японски медии.

Китайските документи за масовите убийства на цивилни жители и войници в града от японските окупационни войски са сред дузина нови попълнения в колекцията на ЮНЕСКО за световното наследство.

Сред тях има съдебни документи от Международния военен трибунал за Далечния изток, който осъжда няколко японци като военни престъпници, фотографии за убийствата, снимани от имперската японска армия, и кинофилм, заснет от американски мисионер.

По време на събитията в Нанкин японските окупатори са избили около 200 000 китайци и изнасилили десетки хиляди жени, постанови международният военен съд, припомня ДПА.

Министерството на външните работи на Япония, цитирано от агенция Киодо, заяви, че "номинацията за регистъра е била направена на базата на едностранни аргументи" и че е "изключително жалко", че тя е била приета.

Китай бе предложил и архивни документи за сексуалните робини на императорската армия, но те не бяха включени в регистъра на ЮНЕСКО.

ЮНЕСКО включи японското предложение за два комплекта архивни материали - за интернирането и репатрирането на японци след Втората световна война от Съветския съюз, и за историята на древен будистки храм от Средновековието до съвременната епоха.

Източник: БТА