Родопски походи в Деня на ходенето
Родопски походи в Деня на ходенето / снимка: Община Асеновград

Световният ден на ходенето отбеляват с походи днес в Смолян и Асеновград.Събитията са организирани от Българската асоциация „Спорт за всички“.

В Смолян от квартал „Устово“ тръгна поход към местността Друма по маршрут през църквата „Св. Богородица“, параклиса „Св. Спас“, скалата „Кървава Стояна” и параклиса „Св. Илия“, уточни отговорникът по спортните дейности в общината Даниела Керкелова.

Десетки асеновградчани се включиха в инициативата  днес. Участниците получиха тениски с надпис „Ходенето е здраве” и изминаха 2-километровия участък от центъра на града до Асеновата крепост.

„Най-малко два километра на ден трябва да ходим, за да поддържаме здравето си“, съветва проф. Никола Хаджиев. Професорът е на мнение, че хората трябва сами да търсят всяка възможност да правят 2000-3000 крачки на ден.

Световният ден на ходенето се провежда ежегодно в целия свят от 1992 година, а в България се провежда от 1993 г. В световен мащаб, програмата се подпомага от Международния олимпийски комитет, който всяка година финансира проявата в отделни страни.