РБ “Сава Доброплодни“ ще се включи в онлайн конференция, посветена на болестта на Бехтерев
РБ “Сава Доброплодни“ ще се включи в онлайн конференция, посветена на болестта на Бехтерев / Sofia Photo Agency, архив

Болни от болестта на Бехтерев от Сливен ще могат да се включат в онлайн конференция, инициирана от Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев. Това ще стане на 10 октомври от10.00 ч. в компютърната зала на Чуждоезиков център при Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен.

Болестта на Бехтерев е заболяване на млади хора, които се намират в трудоспособна възраст между 18 и 35 години. Един от основните им проблеми е късното диагностициране. На медицинските специалисти отнема между 6 и 8 години за поставяне на диагнозата. Причините за това са неясните симптоми, късното насочване на хората към медицински специалист ревматолог и липсата на информираност.

В България, по неофициални данни на Министерството на здравеопазването,  около 30 000 души страдат  от болестта на Бехтерев /Анкилозиращ спондилит/.

Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев организира Национална информационна кампания „Сега вече знаете”, имаща за цел да повиши информираността на обществото за това малко познато и трудно за диагностициране заболяване, за живота и проблемите на хората, страдащи от него. Запознава хората с възможностите за лечение и профилактика.

Онлайн конференцията на 10 октомври се организира като част от кампанията. На нея в реално време болните ще могат да изслушат лекции на ревматолога – д-р Наталия Маринова и психолога Елена Атанасова. Председателят на сдружението Живко Янков и юристът, специалист лекарствена политика – Асен Георгиев  от фондация „Теодора Захариева” ще отговарят на въпроси, свързани с осигуряването на лечение чрез Здравната каса. Всеки от лекторите ще отговаря на зададени въпроси.

 

Библиотеката е съпричастна към проблемите на тези граждани и предоставя онлайн достъпа безвъзмездно.