България смаза Германия с 3:0 на старта на Евроволей 2015
България смаза Германия с 3:0 на старта на Евроволей 2015 / снимка: БГНЕС

България започна по изключително впечатляващ и мечтан начин своя поход на домашното Европейско първенство по волейбол. Пред пълните трибуни на „Арена Армеец" българските момчета, подкрепяни от феноменална публика, победиха с 3:0 гейма (25:20, 25:17, 25:20) големия си конкурент в група А Германия, съобщава Gong.bg

Вдъхновени от българската публика, волейболистите ни не се притесниха от голямата отговорност, а напротив - играха вдъхновено, амбицирано, всички елементи в техния волейбол вървяха великолепно - посрещането, атаката, блокадата и началният удар бяха на високо ниво и това позволяваше на българския отбор да натрупва ранен аванс във всеки един от геймовете, който в последствие да запазва до края.

В последните мачове между двата отбора успехът бе на страната на бронзовия медалист от Световното първенство, но пред екзалтираната публика в София и срещу феноменалния отбор на България момчетата на Витал Хейнен не успяха да се противопоставят по никакъв начин, а дори иначе свирепият сервис на Георг Гроцер не затрудняваше българското посрещане.

Първият гейм започна страхотно за българските волейболисти, които след 6 поредни точки поведоха с 8:2 на първото техническо прекъсване.

Момчетата на Пламен Константинов играеха вдъхновено, съсредоточени в защита и прецизни в атака и успяваха да запазят, а на моменти и да увеличават аванса си. Германия на няколко пъти успя дасмъкне пасива си до 4 точки, но в крайна сметка България излезе с едни гърди напред след 25:20.

Вторият гейм започна по идентичен начин на първия. Лекият и коварен сервис на Теодор Тодоров затрудняваше максимално германците, които не бяха в състояние да организират добри атаки, а в същото време българските момчета продължиха да бъдат съсредоточени във всички фази на играта. Резултатът от всичко това бе комфортна преднина от 10:2, която бе запазена и до второто техническо прекъсване - 16:7. Германия успя да намали леко пасива си, но в края на гейма на паркета отново имаше само един отбор - този на България, който след 25:17 се доближи само на гейм от ценната победа.

Третата част бе и най-трудната за българския тим, който обаче и в нея показа огромна класа. Няколко грешки на Бундестима и добри отигравания на българските волейболисти осигуриха аванс от 12:7. На второто техническо прекъсване той бе 16:10, а до края "лъвовете" не дадоха на немците да си помислят, че могат да стигнат до нещо и след 25:20 стигнаха до страхотната победа и първите си 3 точки в класирането.

Така България оглави класирането в група А и се доближи до целта си да спечели първото място. За целта обаче нашуте момчета трябва да спечелят и оставащите си два двубоя.

В събота те играят срещу Чехия, а мачът е с начален час 20:30 ч.