Трансграничното сътрудничество обсъждаха експерти от двете страни на Дунав
Трансграничното сътрудничество обсъждаха експерти от двете страни на Дунав / netinfo

По покана на председателя на Окръжен съвет – Гюргево – г-н Василе Мустъця,  г-н Стефко Бурджиев – областен управител на Област Русе, взе участие в събитие за представяне на отчет на окръг Гюргево за подадените проектни предложения по твърдите мерки на програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG V-A Румъния – България.
На събитието присъстваха г-жа Лили Ганчева – изпълнителен директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ Русе-Гюргево, г-н Думитру Гаврила – зам.-председател на Окръжен съвет Гюргево, г-н Нику Мардале – директор на дирекция „Международно сътрудничество, стратегии и проекти” в Окръжен съвет Гюргево, г-жа Мируна Ефтимиу – зам.-директор на същата дирекция.

В рамките на публичния диалог румънските медии засегнаха темата за възможността третият мост между Румъния и България да бъде изграден в участъка Русе-Гюргево. В отговор г-н Мустъця посочи, че въпросът е изключително важен, поради което заяви намеренията си да поиска среща с Министъра на транспорта на Румъния за оказване на необходимата подкрепа, както и с Камарата на депутатите на Румъния.
Договорено бе аналогична пресконференция с участието на г-н Мустъция, г-н Гаврила, г-н Мардале, г-жа Ефтимиу и г-жа Ганчева да бъде организирана и в Русе с местните медии.
В знак на признателност за приноса в развитието и популяризирането на Област Русе и Окръг Гюргево, Областният управител на Област Русе връчи протоколен подарък на председателя на Окръжен съвет Гюргево – плакет на Паметника на Свободата в Русе и енциклопедия за града. От своя страна, г-жа Ефтимиу и г-н Мардаре получиха почетна диплома за оказаната подкрепа в трансграничното сътрудничество и изключителните усилия в подготовката и кандидатстването с проекти по Програма INTERREG V-A Румъния – България.