Борисов: Ако не бяхме паднали от власт, щяхме да направим „Южен поток
Борисов: Ако не бяхме паднали от власт, щяхме да направим „Южен поток / снимка: БГНЕС, архив

„Искам да благодаря на предишното правителство, че ми даде възможност - със своето бездействие, точно преди изборите да откриваме тази газостанция с 80 км газопровод за 24-25 млн. лв.".

Това коментира в Силистра премиерът Бойко Борисов.

„Ако бяха работили, щяха да са я открили преди една година - година и половина и нямаше сега да сме тук. Но те бездействаха, замразяваха и се опитваха да направят така, че България да плаща скъпо", добави Борисов по време на церемонията по завършване и въвеждане в експлоатация на газопровода в Силистра.

„24-25 млн. струва всичко това, което газифицира не само Силистра, но и Дулово, Алфатар, Тервел. Всичко това хората си го получават днес. Искам да направя една малка ретроспекция за провала на един действително добър за България проект "Южен поток", който отдавна щеше да се строи, ако не бяхме паднали от власт. Помните ли как цената му стана 3 млрд.? А сега 80 км тръби, със станциите - 24-24 млн. Разделете го и ще видите колко струва един газопровод. Но в своята алчност тези хора провалиха проекта. Аз искам да ви обещая, че докато ние управляваме, газопреносната и компресорната мрежа на България ще бъде 100% държавна. Ние инвестираме между 150 и 200 млн. всяка година в нашите компресорни станции. Така че, ако е нужно, ние можем да си инвестираме и когато е 100% държавно, след това ползите да са за държавата", добави той.

„Истински съжалявам, че провалиха този проект, защото ние щяхме да сме го направили. Много ме е яд, че така са дали навремето ТЕЦ "Марица 1" и ТЕЦ "Марица 3" - със свои пари да ги изградиш и да ги подариш. Така ме е яд, че тогава не съм бил премиер, защото държавата просто е могла по същия начин да си модернизира ТЕЦ "Марица 1", ТЕЦ Марица 3" и сега да не плащаме по 700-800 млн. на година", каза още премиерът.