БСП: Три са основните точки за развитието на образованието в Пловдив
БСП: Три са основните точки за развитието на образованието в Пловдив / БСП

Учители, синдикати и граждански дружения се включиха в дискусия на тема „Предизвикателствата пред предучилищното и училищното образование и ангажиментите на БСП“. Тя се проведе снощи в Дома на техниката в Пловдив, като организатор на събитието бе Федерацията „Училищно образование“ и Градския предизборен щаб на БСП. В дискусията взе участие и кандидатът за кмет и първи в листата за общински съветници на БСП Георги Гергов.

Още в началото на дискусията, той заяви, че в сферата на образованието не е направено нищо през последните години, а темата се засяга единствено преди избори.

Той бе категоричен, че е необходима стратегия за обучението на младите хора, целта на която да бъде задържането им в България.

Три са основните точки за развитие на образователната система, които са залегнали в платформата а БСП.

Първата от тях е „Обновяване на образователната инфраструктура“. Според Гергов първото, което бъдещият кмет трябва да направи, е оглед на вече съществуващата инфраструктура и да се изготви план за бъдещите ремонти за година напред. Следващата стъпка, която кандидатът за кмет предвижда е облагородяване на училищните дворове и изграждане на мултифункционални спортни зали.

Вторият стълб в платформата в сфирата на образованието е „Грижата на общината за гарантиране на равен достъп до качествено образование“. Тук основно се предвижда привличането на високоподготвени експерти в общината, които да изработят конкретен план за развитието на града.

Като трети акцент са „Политиките насочени към учителите“. Гергов бе категоричен, че учителската професия е най-важната професия и именно затова, ще въведе стимули за насърчаване на свалификацията и преквалификацията им. Ще бъдат осигурени и жилища за младите учители, които работят на територията на Пловдив.